Kdo si pamatuje toto jídlo od babičky nebo maminky? Kuře na paprice je naše klasika a rychle připravené jídlo s omáčkou, kterou děti povětšinou milují. Gábince také moc chutnalo a chtěla i nášup. Už jste kuře na paprice doma zkoušeli? Ne? Tak se do něj můžete podle tohoto receptu pustit, je vhodný již pro děti od 8 měsíců.
Kuřecí prsa (nebo chcete-li stehna či celé kuře, záleží na vaší preferenci, my máme nejraději kuřecí prsa do tohoto jídla) si nasolíme (ve verzi od 8 měsíců tento krok vynecháme) a necháme kuře v lednici přes noc uležet.
Druhý den si dáme do hrnce 1 lžíci ghí a osmahneme na něm kuře ze všech stran dozlatova. Poté kuře vyndáme na talířek. Ve zbylém výpeku pomalu osmahneme najemno nakrájenou cibuli až zesklovatí (ve verzi od 8 měsíců vynecháme). Jakmile je cibule připravená, zasypeme ji paprikami a rychle zasmahneme, opravdu jen třeba 20-30 vteřin, aby se nám nepřipálily a poté hned zalijeme připraveným kuřecím vývarem.
Do hrnce zpátky vložíme orestované kuře, přidáme nové koření, bobkový list a ve verzi od 1 roku i celý pepř a vaříme do změknutí masa, přibližně 1 hodinu. Doporučuju si koření dát do pytlíčku/košíku na koření, abyste ho pak nemuseli lovit v omáčce.
Jakmile je maso uvařené a měkké, opět ho vyndáme z omáčky. Vylovíme si koření a vyhodíme ho. Poté si na pánvičce připravíme jíšku ze 2 lžic ghí a 2 lžic mouky. Když je jíška osmahnutá, nalijeme do ní naběračku omáčky a rychle promícháváme. Jak je jíška hladká, můžeme ji přilít za stálého míchání do omáčky. Omáčku můžete poté rozmixovat tyčovým mixérem a nebo přepasírovat přes cedník, bude pak krásně hladká.
Omáčku s jíškou necháme ještě 15 minut povařit a na závěr přidáme kokosové mléko/lučinu/smetanu, necháme přijít k varu a odstavíme z plotny. dochutíme solí a pepřem.
Maso můžete nakrájet na kostičky a vrátit do omáčky nebo nechat kuřecí prsa celá a poté jen před podáváním nakrájet a naservírovat viz foto.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Dobrou chuť.