Skip to main content

Kynuté dýně

Kynuté dýně jsou nejen výborné na chuť, ale na stole i hezky vypadají. Tento recept vznikl úpravou maminčina receptu na vánočku a přidáním dýňového pyré. Kynuté dýně jsem zkoušela už i loni, ale až letos jsem doladila recept tak, že vám ho sem dám. Kynuté těsto je nejlepší čerstvé, ale musím říct, že díky dýňovému pyré byly bochánky vláčné i třetí den. Uložte si recept, bude se vám hodit nejen na halloweenské pohoštění. 

  • 300g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí (20g)
  • 50g cukru krystal
  • špetka soli
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 žloutky
  • 60g másla
  • 60ml mléka
  • 130g dýňového pyré
  • citronová kůra z poloviny citronu 
  • celá skořice
  • 3 lžíce ghí
  • 1 lžíce medu

Semínek zbavenou dýni si uvaříme na páře nebo upečeme v troubě, necháme vychladnout a rozmixujeme dohladka. 

Do mísy si odvážíme mouku, cukr a uděláme důlek. Do důlku dáme kvasnice a zalijeme částí vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, asi 20 minut. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, skořici, máslo, žloutky, dýňové pyré a citronovou kůru. Dáme do mixéru hnětat nebo hněteme ručním mixérem a postupně přiléváme zbytek mléka. Hněteme přibližně 15-20 minut. 


Poté jemně pomoučíme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 1,5 hodiny. 

 

Jakmile nám těsto nakyne, dáme si ho na vál a rozdělíme na 3-6 stejných bochánků. Záleží, jak velké budete chtít kynuté dýně mít.  Bochánky vypracujeme v ruce, aby byly hezky hladké a dáme na plech s pečícím papírem ještě půl hodiny kynout.

 

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.


Poté bochánky převážeme silnějším provázkem, tak, aby byl hezky okolo těsta, ale nezařezával se do něj. Bochánky kynutím trošku nabydou a tím se provázek do těsta obtiskne a udělá efekt dýně. Doprostřed dýně zatočte kousek celé skořice jako stonek dýně. 

  

Před vložením do trouby pomažeme bochánky polovinou rozpuštěného ghíčka. 


Pečeme na 180 stupňů 10 min. Poté přikryjeme pečícím papírem a pečeme dalších cca. 20minut. Velmi záleží, jak velké bochánky budete mít. Pokud budete chystat jen 3 – 4ks, bude doba pečení delší, než pokud budete mít 6 malých jako já. 

Vyzkoušejte špejlí, zda je upečeno, pokud na ní těsto neulpívá, tak můžete bochánky vyndat z trouby. Jakmile bochánky vyndáte z trouby, potřete je druhou polovinou rozpuštěného ghíčka, ve kterém jste rozehřáli i med a nechat vychladnout. 


Jakmile dýně vychladnou, sundejte provázky, nakrájejte a dodávejte. 


Dobrou chuť.

Kynuté dýně
Kynuté dýně
Kynuté dýně