Skip to main content

Kynuté lívance

Kynuté lívance jsou skvělým dezertem a nebo i sladkým hlavním chodem. Kdo by je nemiloval. Navíc jsou na přípravu nenáročné a jen z pár ingrediencí. V receptu jsme použila kokosový cukr, ale pokud ho nemáte, klidně dejte klasický cukr krupice. My máme s dcerou lívance nejraději s javorovým a čekankovým sirupem a ovocem. Partner zase preferuje máslo, cukr a skořici. Lívanečky si zkrátka může každý dozdobit jak chce. Recept řadím jako vhodný pro děti od 1 roku. 

  • 200g polohrubé mouky
  • 350ml plnotučného mléka
  • 1/4 kostky droždí (10g)
  • 20g kokosového/krystal cukru 
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty
  • lžička ghí na smažení
  • ovoce
  • med/čekankový sirup/javorový sirup
  • zakysaná smetana/šlehačka
  • máslo
  • cukr se skořicí

Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme 100ml vlažným mlékem a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek mléka, vejce, sůl a vanilkovou pastu (nemusí být, pokud nemáte) a důkladně promícháme. 

Těsto zakryjeme utěrkou a necháme hodinku kynout.  

Jakmile máte těsto vykynuté, připravte si pánev. Já jsem použila klasickou na 4 malé lívance. Smažte lívanečky na ghí z obou stran dozlatova.

 

Z daného množství jsem měla 12ks lívanečků. 

 

Dobrou chuť.

Kynuté lívance
Kynuté lívance
Kynuté lívance
Kynuté lívance
Kynuté lívance