Skip to main content

Kynuté ovocné knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky nebo blbouni, jsou dokonalým sladkým hlavním jídlem nebo sladkou tečkou. Nejlepší jsou s čerstvým ovocem a protože se blíží sezóna jahod, určitě si tento recept uložte, bude se vám hodit. Z daného množství jsem měla 8 knedlíků. Takže pokud máte doma více strávníků, udělejte z dvojité dávky. U nás knedlíky jíme jen já s dcerou, takže nám vyjdou na dva obědy a ještě můžu dát dva knedlíky do mrazáku. Po rozmražení knedlíky stačí ohřát na páře a oběd je tu. Kdo se do nich pustí a s jakým ovocem je máte nejraději? 

  • 250g hrubé mouky
  • 1 malé vajíčko
  • špetka soli
  • 10g kokosového/třtinového cukru
  • 10g droždí
  • 125ml vlažného mléka
  • 150-200g ovoce (borůvky, jahody, meruňky)
  • kokosový cukr dle potřeby
  • ghí/máslo
  • cukr/čekankové slazení/javorový sirup
  • kakao/granko
  • skořice 
  • opražená strouhanka 
  • mák
  • tvrdý tvaroh

Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme vlažným mlékem a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme špetku soli a vajíčko a mixérem uhněteme těsto (asi 5min). 

Pokud máte jen velká vejce, doporučuju si ho dát do hrníčku, rozšlehat a přidat jen část a zbytek si nechat třeba do míchaných vajíček. Pokud budete chystat knedlíky z dvojité dávky, dejte 1 celé velké vejce. 


Uhnětené těsto zaprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. 

 

Mezitím si omyjeme a připravíme ovoce. Pokud použijete třeba meruňky, vypeckujte je a rozkrojte na polovinu. Nejlepší je do knedlíků čerstvé ovoce, to se ani přislazovat nemusí. Nám nejvíce chutnají borůvky a jahody. Pokud použijte například mražené borůvky, nechte si je s dostatečným předstihem rozmrznout, přidat trošku cukru a okapat na cedníku, aby se zbavily přebytečné vody. 


Jakmile máme těsto vykynuté, připravíme si vál nebo pracovní desku, kterou si pomoučíme. Polovinu těsta si vyválíme na čtvercový plát zhruba 1 cm tlustý. Rozkrojíme na 4 čtverce, na každý dáme trošku ovoce. Dejte tolik, abyste knedlíky mohli hezky zabalit. 

Poté každý knedlík zabalte a těsto pěkně umačkejte, aby se vám knedlíky během vaření nerozevřely. 

 

Připravené knedlíky si dejte na pečící papír (aby se vám nepřilepily na vál a netrhaly) a nechte ještě 10 minut kynout. Mezitím si vyválejte druhou polovinu těsta a také naplňte ovocem a zabalte knedlíky a nechte kynout. 

 

Poté knedlíky postupně vařte v páře (přibližně 20minut) nebo v hrnci s vodou (přibližně 10 minut). Vařte jich tolik najednou, aby se zbytečně nedotýkaly a neslepily. Já měla na pařáčku 3 a v hrnci 4 knedlíky najednou. Pokud se rozhodnete pro vodu, knedlíky v polovině vaření otočte. Doporučuju jeden knedlík ke konci doby vyndat a zkusit se podívat, zda je už uvařený i uvnitř. 


Po vyndání z vody i páry knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich vyšla přebytečná pára a nesrazily se vám. 

Knedlíky po vyndání pomažte rozpuštěným máslem/ghí, aby vám neosychaly. 


Podávejte přelité máslem, sladidlem a posypkou dle vašich preferencí. U nás vede ghí a granko.  

 

Dobrou chuť

Kynuté ovocné knedlíky
Kynuté ovocné knedlíky
Kynuté ovocné knedlíky
Kynuté ovocné knedlíky