Kynuté ovocné knedlíky nebo blbouni, jsou dokonalým sladkým hlavním jídlem nebo sladkou tečkou. Nejlepší jsou s čerstvým ovocem a protože se blíží sezóna jahod, určitě si tento recept uložte, bude se vám hodit. Z daného množství jsem měla 8 knedlíků. Takže pokud máte doma více strávníků, udělejte z dvojité dávky. U nás knedlíky jíme jen já s dcerou, takže nám vyjdou na dva obědy a ještě můžu dát dva knedlíky do mrazáku. Po rozmražení knedlíky stačí ohřát na páře a oběd je tu. Kdo se do nich pustí a s jakým ovocem je máte nejraději?
Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme vlažným mlékem a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme špetku soli a vajíčko a mixérem uhněteme těsto (asi 5min).
Pokud máte jen velká vejce, doporučuju si ho dát do hrníčku, rozšlehat a přidat jen část a zbytek si nechat třeba do míchaných vajíček. Pokud budete chystat knedlíky z dvojité dávky, dejte 1 celé velké vejce.
Uhnětené těsto zaprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si omyjeme a připravíme ovoce. Pokud použijete třeba meruňky, vypeckujte je a rozkrojte na polovinu. Nejlepší je do knedlíků čerstvé ovoce, to se ani přislazovat nemusí. Nám nejvíce chutnají borůvky a jahody. Pokud použijte například mražené borůvky, nechte si je s dostatečným předstihem rozmrznout, přidat trošku cukru a okapat na cedníku, aby se zbavily přebytečné vody.
Jakmile máme těsto vykynuté, připravíme si vál nebo pracovní desku, kterou si pomoučíme. Polovinu těsta si vyválíme na čtvercový plát zhruba 1 cm tlustý. Rozkrojíme na 4 čtverce, na každý dáme trošku ovoce. Dejte tolik, abyste knedlíky mohli hezky zabalit.
Poté každý knedlík zabalte a těsto pěkně umačkejte, aby se vám knedlíky během vaření nerozevřely.
Připravené knedlíky si dejte na pečící papír (aby se vám nepřilepily na vál a netrhaly) a nechte ještě 10 minut kynout. Mezitím si vyválejte druhou polovinu těsta a také naplňte ovocem a zabalte knedlíky a nechte kynout.
Poté knedlíky postupně vařte v páře (přibližně 20minut) nebo v hrnci s vodou (přibližně 10 minut). Vařte jich tolik najednou, aby se zbytečně nedotýkaly a neslepily. Já měla na pařáčku 3 a v hrnci 4 knedlíky najednou. Pokud se rozhodnete pro vodu, knedlíky v polovině vaření otočte. Doporučuju jeden knedlík ke konci doby vyndat a zkusit se podívat, zda je už uvařený i uvnitř.
Po vyndání z vody i páry knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich vyšla přebytečná pára a nesrazily se vám.
Knedlíky po vyndání pomažte rozpuštěným máslem/ghí, aby vám neosychaly.
Podávejte přelité máslem, sladidlem a posypkou dle vašich preferencí. U nás vede ghí a granko.
Dobrou chuť