Skip to main content

Kynuté šneky s pestem

Kynuté šneky s pestem a parmezánem se hodí nejen jako svačinka do parku, ale i k zakousnutí třeba k vínu nebo na párty. Gábinka snědla po dopečení hned tři, ještě vlažné, šneky. Šneky jsem pekla na její oslavu narozenin a měli velký úspěch u malých i velkých strávníků. Vhodné jsou pro děti od 1 roku. 

  • 500g hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • 12g soli
  • špetka cukru krupice
  • 20g droždí
  • 250ml vlažného mléka
  • 45g másla
  • 200g pesta
  • 140g nastrouhaného parmezánu
  • 100g vlašských ořechů
  • rozšlehané vajíčko
  • dvě hrsti nastrouhaného parmezánu

Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou vlažného mléka a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme změklé máslo, sůl a vajíčko hněteme těsto v robotu a postupně přiléváme zbylé mléko. Hněteme dokud nebude těsto hezky hladké (asi 5-7minut).

 

 

Uhnětené těsto zaprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. 

 

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

 

Jakmile máme těsto vykynuté, připravíme si vál nebo pracovní desku, kterou si pomoučíme. Polovinu těsta si vyválíme na čtvercový plát zhruba 1 cm tlustý. Potřeme polovinou pesta, posypeme polovinou parmezánu a ořechy, zabalíme a nakrájíme na kolečka. Ty naskládáme na plech s pečícím papírem. Necháme je na plechu ještě přibližně 10 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme parmezánem a dáme péct. 

 

Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta. Pokud chcete velké šneky, z těsta vyválejte jen jeden velký plát.

 

Pečeme dozlatova přibližně 30minut. 

 

Dobrou chuť. 

Kynuté šneky s pestem
Kynuté šneky s pestem