Skip to main content

Langoše

Langoše jsem milovala už jako dítě. Mamka jich vždy nasmažila horu, protože nás bylo doma 7 a každý si jich dal několik. Pak jsem se jim ale začala vyhýbat a do hlavy si dala, že prý je to nezdravé a smažené…ó já bláhová. Smažené langoše sice jsou, ale pokud člověk uzpůsobí jídlo během dne, langoše si s klidem a chutí může dát. No co vám budu povídat, langoše byly výborný a pošmákla si i Gábinka. Kdo si je dnes dá k večeři? 

  • 500g hladké mouky
  • 30g droždí
  • 300ml plnotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • olej na smažení
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce zakysané smetany/bílého jogurtu
  • nastrouhaný eidam
  • kečup

Do mísy si odvážíme mouku, uděláme uprostřed důlek. Přidáme droždí, na které nasypeme cukr a přelijeme 100ml vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. 

 

Jakmile máme kvásek, přidáme žloutek, sůl a zbytek mléka. Uhněteme hladké těsto mixérem s háky. Bude to trvat přibližně 5 minut. Poté těsto lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 40 minut kynout. 

 

Nakynuté těsto si rozdělíme na 8 bochánků. Každý bochánek jemně uhněteme v ruce na vále. Poté ho trošku vyválíme válečkem a nakonec vezmeme do ruky a pomalu za okraje vytahujeme jako pizzu. Vytahujte těsto jeho vlastní vahou a posouvejte se kolem dokola. Pracujte rychle, aby se vám těsto netrhalo. Jakmile máte připravenou placku zhruba o velikosti dvou rukou, položte si ji na utěrku a nechtě ještě několik minut kynout. Mezitím si stejným způsoben připravte další placky. 

 

Na pánvi si rozpalte olej. Chce to, aby langoše v oleji plavaly, takže během smažení olej dolévejte. Smažte z obou stan dozlatova. Langoše si hlídejte, protože osmažené jsou opravdu rychle během i jen 20 vteřin – půl minutky. 

 

Osmažené langoše prokládejte kuchyňskými utěrkami, aby se přebytečný tuk vsákl. 

 

Na potření si utřete česnek a smíchejte ho se zakysankou/jogurtem. Langoše potřete, přidejte nastrouhaný sýr a kečup. 

 

Dobrou chuť. 

Langoše
Langoše
Langoše