Skip to main content

Lasagne

Další vynikající jídlo, které si v mé milované Itálii ráda dávám. Lasagne je možné připravit ve dvou variantách, pro děti od 8 měsíců a nebo pro děti od 1 roku a dospělé. Já jsem toto jídlo nachystala pro naši větší návštěvu o víkendu, takže jsem lasagne chystala dokonce z trojité dávky. Nechtěla jsem, aby byl někdo hladověl, tak jsem měla lasagní až moc. Což vůbec není na škodu. Zchladlé lasagne můžete krásně naporcovat, zamrazit a budete mít eso v rukávu, když nebudete stíhat vařit. Kdo vyzkouší? Ať vám chutnají.


Bešamel
  • 50g ghí/přepuštěného másla
  • 50g špaldové mouky
  • 0,5l rostlinného mléka
  • 1ks mozzarella
 
   Bešamel
  • 50g másla
  • 50g hladké mouky
  • 0,5l plnotučného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • parmezán

 Podle receptu si připravíme boloňskou omáčku ve verzi pro děti od 8 měsíců nebo verzi od 1 roku a dospělé. 

 

Jakmile máte omáčku nachystanou, můžete si připravit bešamel. 

Bešamel si připravíme tak, že dáme rozehřát v hrnci ghí/máslo a přidáme mouku. Osmažíme jíšku a poté zalijeme mlékem a necháme povařit, až se nám vytvoří hustší omáčka (přibližně za 10-12 minut). Do takto připraveného bešamelu přidáme (ve verzi od 1r a dospělé) sůl, pepř a muškátový oříšek. 

 

Když máte bešamel i boloňskou omáčku hotovou, můžete začít sestavovat lasagne. Já jsem si lasagne předvářela, ale nemusíte.

Na dno pekáče, ve kterém budete péct lasagne dejte bešamel, aby bylo celé dno pokryté omáčkou. 

Poté jsem si do vroucí osolené vody vždy dala 4-5 plátků lasagní (aby se neslepily, nevařila jsem jich víc najednou) a nechala je 2-3 minutky povařit. Následně jsem je kuchyňskými kleštěmi vyndala a rozprostřela na bešamel do pekáče. (Pokud nebudete chtít lasagne předvářet, nemusíte, ale ujistěte se, že máte vždy všechny plátky lasagní včetně krajů pokryté omáčkou nebo bešamelem, aby díky omáčce mohly lasagne změknout.)

 

Na vrstvu lasagní dejte vrstvu boloňské omáčky. Poté dejte vrstvu lasagní (já jsem je opět předvařila). Následuje vrstva bešamelu. Tuto vrstvu posypte parmezánem (ve verzi od 8m nastrouhanou mozzarellou). A takto pokračujeme dále. Vrstva lasagní, vrstva boloňské, vrstva lasagní a vrstva bešamelu s parmezánem/mozzarellou. Na poslední vrstvu lasagní jsem dala jak bešamel, tak i boloňskou a promíchala. 

 

Vrstev lasagní udělejte podle toho, kolik máte omáčky/bešamelu. Mně toto množství vystačilo na 4 vrstvy. Záleží na velikosti pekáče, který použijete. 

Takto připravené lasagne dejte zakryté alobalem/poklopem na hodinu, do předem rozehřáté trouby na 180 stupňů, péct.


Lasagne podávejte posypané parmezánem a přidat můžete i zeleninový salát. 

 

Dobrou chuť.

Lasagne
Lasagne
Lasagne
Lasagne