Skip to main content

Lilková omáčka s mletým masem

Lilková omáčka s mletým masem, recept na oběd pro celou rodinu i ty nejmenší děti a to chceš! Jedna z vás mi tu moc dobře poradila na pečený lilek. Děkuju! Tak jsem to prubla a udělala z něj omajdu i s mletým masem. No dokonalost! S těstovinami mi  to snad chutnalo ještě víc, ale holky radši rýži. A vlastně aj kuskus či bulgur by k tomu šel. Taková univerzální mňamka pro všechny. Moje heslo, rychlé, jednoduché a výborné. Zkusíte? 

  • 1 lilek
  • 400g mletého hovězího masa
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky petrželky
  • 200ml vody nebo vývaru
  • 150ml smetany ke šlehání nebo 100g lučiny
  • sůl podle chuti (pro děti od 1 roku)

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Lilek si rozkrojíme napůl a poté rozřežeme část se slupkou na ježka. Rovnou  řeznou stranou položíme do zapékací misky. Pokapeme 3 lžícemi olivového oleje a dáme péct doměkka (cca. 30 minut).

 

Mezitím si dáme na pánev 2 lžíce olivového oleje, mleté maso a osmahneme. Přidáme rajčatovou pastu, kmín, majoránku, petrželku, vodu/vývar a promícháme. 

Maso zaklopíme a dusíme doměkka (cca. 30-45 minut).

 

Jakmile máme lilek měkký, dáme si ho do mixéru a rozmixujeme dohladka a přidáme k masu. Směs zalijeme smetanou nebo přidáme lučinu (pro děti do 1 roku) a necháme spolu pár minut na nízký plamen povařit. 

Osolte buď před podáváním nebo až na talíři, pokud budete mít i pro malé děti.

 

A pak už můžeme podávat s rýží nebo těstovinami. 

 

Holky to chtěly ještě posypat troškou parmezánu 🙂

 

Dobrou chuť.


Z daného množství jsem měla 2 dospělácké a 4 dětské porce. 

Lilková omáčka s mletým masem
Lilková omáčka s mletým masem