Lilková omáčka s mletým masem, recept na oběd pro celou rodinu i ty nejmenší děti a to chceš! Jedna z vás mi tu moc dobře poradila na pečený lilek. Děkuju! Tak jsem to prubla a udělala z něj omajdu i s mletým masem. No dokonalost! S těstovinami mi to snad chutnalo ještě víc, ale holky radši rýži. A vlastně aj kuskus či bulgur by k tomu šel. Taková univerzální mňamka pro všechny. Moje heslo, rychlé, jednoduché a výborné. Zkusíte?
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Lilek si rozkrojíme napůl a poté rozřežeme část se slupkou na ježka. Rovnou řeznou stranou položíme do zapékací misky. Pokapeme 3 lžícemi olivového oleje a dáme péct doměkka (cca. 30 minut).
Mezitím si dáme na pánev 2 lžíce olivového oleje, mleté maso a osmahneme. Přidáme rajčatovou pastu, kmín, majoránku, petrželku, vodu/vývar a promícháme.
Maso zaklopíme a dusíme doměkka (cca. 30-45 minut).
Jakmile máme lilek měkký, dáme si ho do mixéru a rozmixujeme dohladka a přidáme k masu. Směs zalijeme smetanou nebo přidáme lučinu (pro děti do 1 roku) a necháme spolu pár minut na nízký plamen povařit.
Osolte buď před podáváním nebo až na talíři, pokud budete mít i pro malé děti.
A pak už můžeme podávat s rýží nebo těstovinami.
Holky to chtěly ještě posypat troškou parmezánu 🙂
Dobrou chuť.
Z daného množství jsem měla 2 dospělácké a 4 dětské porce.