Tatarák bez masa? Zkoušeli jste už ten lilkový? Na přípravu snadný a pro všechny ty, kdo nejí masový tatarák, bude tento chutnou volbou. Sezóna lilků je plném proudu, tak určitě vyzkoušejte.
Troubu si předehřejeme na 140 stupňů.
Lilek si omyjeme, okrojíme stonek, rozřízneme v půlce a vnitřky pokrájíme sem tam, ale nedokrajujeme až na slupku.
Vnitřní, rozkrojenou část lilku potřeme uzenou paprikou a pokapeme olivovým olejem. Poté je položíme do zapékací mísy slupkou nahoru. I slupku můžeme zakápnout oliváčem.
Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na půlky rozkrojený česnek.
Podlijeme troškou vody a dáme zaklopené víkem nebo alobalem péct na 2 hodiny. Občas zkontrolujte a případně dolijte vodu, pokud by se vypekla.
Jakmile je lilek i cibule měkká, vypněte troubu, vyjměte pekáč a nechte vychladnout.
Po vychladnutí z lilku stáhněte slupku a dužinu nakrájejte na malinké kousky, stejně tak upečený česnek a cibuli.
Zakápněte citronovou šťávou, osolte a můžete podávat na pečivu dle preference.
Kdo rád pálivé, přidejte i kousek feferonky. 🙂
Dobrou chuť