Skip to main content

Lilkový tatarák

Tatarák bez masa? Zkoušeli jste už ten lilkový? Na přípravu snadný a pro všechny ty, kdo nejí masový tatarák, bude tento chutnou volbou. Sezóna lilků je plném proudu, tak určitě vyzkoušejte. 

  • 1 lilek
  • cca. 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • zelené bylinky (pažitka nebo petrželka)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl dle chuti
  • cca. 150ml vody

Troubu si předehřejeme na 140 stupňů. 


Lilek si omyjeme, okrojíme stonek, rozřízneme v půlce a vnitřky pokrájíme sem tam, ale nedokrajujeme až na slupku.  


Vnitřní, rozkrojenou část lilku potřeme uzenou paprikou a pokapeme olivovým olejem. Poté je položíme do zapékací mísy slupkou nahoru. I slupku můžeme zakápnout oliváčem. 


Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na půlky rozkrojený česnek. 


Podlijeme troškou vody a dáme zaklopené víkem nebo alobalem péct na 2 hodiny. Občas zkontrolujte a případně dolijte vodu, pokud by se vypekla. 


Jakmile je lilek i cibule měkká, vypněte troubu, vyjměte pekáč a nechte vychladnout. 


Po vychladnutí z lilku stáhněte slupku a dužinu nakrájejte na malinké kousky, stejně tak upečený česnek a cibuli. 


Zakápněte citronovou šťávou, osolte a můžete podávat na pečivu dle preference. 


Kdo rád pálivé, přidejte i kousek feferonky. 🙂


Dobrou chuť

Lilkový tatarák
Lilkový tatarák