Maminčin recept na linecké cukroví používám moc ráda, protože je zkrátka výborné. S těstem se dobře pracuje a výsledné cukroví je rychle měkoučké. Když linecké slepíte nějakou dobrou domácí marmeládou, dokonalý výsledek je zaručen. Jen se nesnažte lepit cukroví marmeládou bez cukru. Taková marmeláda je super na rohlík s máslem, ale na slepování cukroví ne, protože má oproti těm s cukrem velmi malou trvanlivost.
Na vál si odvážíme mouku, změklé máslo, cukr a přidáme lžičku nastrouhané citronové kůry a žloutek. Všechny ingredience zpracujeme v ruce a vypracujeme hladké těsto. Zakryje potravinovou fólií a dáme na den uležet do lednice.
Druhý den, asi hodinu před pečením, vyndáme těsto z lednice. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Z těsta si vytvoříme 4 bochánky a postupně vyválíme placky a vykrajujeme různé tvary podle příležitosti, nálady či možností našich vykrajovátek.
Pokud chceme, aby marmeláda vykukovala, do poloviny vykrojených tvarů vykrojíme ještě malý tvar (podle možností jaké máte vykrajovátka k dispozici).
Pečeme na plechu, který není vymazaný. Pečeme přibližně 8-10 min podle tloušťky těsta. Pečte vždy na jednom plechu celém tvary a na dalším tvary s vykrojením. Vše na jednom plechu dohromady by se vám peklo různě dlouho.
Po vychladnutí slepíme marmeládou a za den či dva již bude cukroví změklé a můžeme ochutnat. Dobrou chuť.