Skip to main content

Linecké cukroví

Maminčin recept na linecké cukroví dělám moc ráda, protože je zkrátka výborné. S těstem se dobře pracuje a výsledné cukroví je rychle měkoučké.  

  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100g cukru
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • marmeláda na slepení 

Na vál si odvážíme mouku, změklé máslo, cukr a přidáme lžičku nastrouhané citronové kůry a žloutek. Všechny ingredience zpracujeme v ruce a vypracujeme hladké těsto. Zakryje potravinovou fólií a dáme na den uležet do lednice. 

Druhý den, asi hodinu před pečením, vyndáme těsto z lednice. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. 

Z těsta si vytvoříme 4 bochánky a postupně vyválíme placky a vykrajujeme různé tvary podle příležitosti, nálady či možností našich vykrajovátek. Pokud chceme, aby marmeláda vykukovala, do poloviny vykrojených tvarů vykrojíme ještě malý tvar (podle možností jaké máte vykrajovátka k dispozici). 

Pečeme na plechu, který není vymazaný. Pečeme přibližně 8-10 min podle tloušťky těsta. Pečte vždy na jednom plechu celém tvary a na dalším tvary s vykrojením. Vše na jednom plechu dohromady by se vám peklo různě dlouho. 

Po vychladnutí slepíme marmeládou a za den či dva již bude cukroví změklé a můžeme ochutnat. Dobrou chuť.

Linecké cukroví
Linecké cukroví
Linecké cukroví