Loupáky jsou u nás oblíbenou snídaní. Chtěla jsem je vyzkoušet upéct pro Gábi s kokosovým cukrem a povedly se výborně. Díky kokosovému cukru je těsto trošku tmavší, ale na chuti to nijak není znát. Loupáky jsem pekla bez soli, ale pokud chcete dát špetku soli, určitě tím nic nezkazíte. Loupáčky krásně vykynuly a Gábi neskutečně chutnaly. Tři loupáky jsem dala do mrazáku, takže si Gábi ještě pochutná na těchto než budu péct další várku. Kdo je vyzkouší?
Do mísy si odvážíme mouku a cukr a uděláme uprostřed důlek. Do něj rozdrobíme kvasnice a zalijeme polovinou vlažného mléka. Přikryjte a nechte 30 minut vzejít kvásek.
Jakmile vám vzejde kvásek, přidejte vejce, mléko a dejte do robota s hnětacím hájem a začněte hníst těsto. Postupně přidávejte změklé máslo a těsto nechte pracovat hnětacím hákem přibližně 15 minut dokud není hezky hladké.
Takto připravené těsto zakryjte utěrkou a nechte 1,5 hodiny kynout. Mělo by svůj objem zdvojnásobit.
Když těsto vykyne, můžeme si dát předehřát troubu na 170 stupňů.
Těsto si rozdělíme na dva bochánky a každý z nic pak na tři díly. Z daného množství budeme mít 6 větších loupáků. Pokud chcete péct menší loupáčky, udělejte si bochánků celkem 8.
Každý bochánek si vyválejte do trojúhelníku a poté motejte rohlíčky od širší strany ke špici trojúhelníku.
Takto připravené rohlíčky dejte na plech s pečícím papírem, přikryjte opět utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
Až v moment, kdy máte rohlíčky vykynuté, je potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem nebo sezamem či chia semínky a můžete dát péct.
Pečeme přibližně 10-12min. Dobrou chuť.