Skip to main content

Mac & cheese

Kdo by nemiloval rychlá jídla z jednoho pekáčku. Tentokrát hraje hlavní roli sýr. Mac & cheese je klasika, která je díky sýru vydatná, příprava je rychlá a strávníci budou nadšení. Já do tohoto pokrmu nejraději používám jako těstovinu kolínka, ale pokud máte k dispozici krátké makarony, použijte ty. A jestli ještě nevíte, co k večeři, mac & cheese máte do 30 minut hotový. 

  • 250g kolínek
  • 400g čedaru
  • 0,5l mléka
  • 50g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. 

Těstoviny si uvaříme dle návodu, propláchneme studenou vodou a dáme do máslem vytřené zapékací mísy. 


Než se nám uvaří těstoviny, připravíme si jíšku z másla a mouky. Jakmile má jíška zlatavou barvu, přilijeme mléko a za stálého míchání ohřejeme až nám směs trošku zhoustne a vytvoří se bešamel. Ten poté jemně osolíme a opepříme.


Polovinu nahrubo nastrouhaného sýru cheddar si vmícháme do bešamelu, nalijeme na těstoviny a promícháme. Zbylý sýr navrstvíme nahoru. 


Dáme zapéct na 15 minut do trouby. Po upečení ihned podáváme. 


Dobrou chuť. 

Mac & cheese
Mac & cheese