Skip to main content

Makovec

Rychlý dezert ke kávě z jednoho plechu? Tady máte recept na makovec, který toto splňuje na jedničku. Navíc díky  povidlům je i hezky doslazený a šmrncnutý švestkami. Mák a švestky k sobě zkrátka krásně pasují. Na závěr jen pocukrujete a můžete klidně využít šablony na zdobení kávy jako já. To makovníku dodá honosnější vzhled. 

  • 250g polohrubé mouky
  • 150g mletého máku
  • 180g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 200ml plnotučného mléka
  • 100g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce švestkových povidel

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 


Vejce s cukrem si vyšleháme do pěny. Nechte prošlehat alespoň 10 minut. Poté přidejte změklé máslo a vyšlehejte ještě několik minut. Poté přidejte mouku, mák, prášek do pečiva a pomalu zapracovávejte a přilévejte mléko. Nakonec přidejte povidla a rum, promíchejte. 


Nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Já jsem měla menší 30×40. Pečte přibližně 30-40 minut. 


Před podáváním můžete pocukrovat moučkovým cukrem.  Dobrou chuť.

Makovec
Makovec
Makovec