Skip to main content

Maminčin hrnkový jablkový perník

Rychlý, vláčný, chutný a neskutečně žravý, to je maminčin jablkový perník. Když ho maminka peče doma, většinou dělá rovnou dva plechy, protože jak si vezmete jeden kousek, berete si automaticky další a další. Výborný zákusek na víkend. U čtvrtého kousku si většinou říkám, že je tam hodně jablek, tak je to v pohodě si dát i pátý. 🙂

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 3 vajíčka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 1,5 hrnku nahrubo nastrouhaných jablek
  • 1 čokoláda
  • kokos

Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Plech si vymažeme olejem a vysypeme moukou. Do mísy si dáme mouku, do ní prášek do pečiva, přidáme cukr a promícháme. Poté přidáme vejce, olej, mléko a nahrubo nastrouhaná jablka (pokud jsou hodně šťavňatá, vymačkejte z nich přebytečnou vodu) a dobře promícháme. 


Těsto vlijeme na připravený plech a pečeme přibližně 30-40min. Po upečení a vychladnutí polijeme rozehřátou čokoládou a posypeme kokosem. 


Perník lze péct i ve formě na srnčí hřbet. Nebo hoďte do muffinový či brumíkových forem (jen pečte kratší dobu – vyzkoušejte špejlíkem, zda je upečeno). 


Dobrou chuť.

Jablkový perník
Jablkový perník