Skip to main content

Maminčin mazanec

Velikonoční mazanec u nás na snídani během velikonočních svátků nikdy nechyběl. Tak i já ho peču a podle maminčina receptu. Ten je totiž nejlepší, který jsem kdy jedla. 

  • 500g hladké mouky
  • 1 kostka kvasnic
  • 110g cukru krystal
  • špetka soli
  • 100g rozinek namočených v rumu
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 130g másla
  • 4 žloutky
  • 120ml mléka
  • citronová kůra
  • 1 vajíčko na potření
  • hrst mandlí na posyp

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Do mísy si odvážíme mouku, cukr a uděláme důlek. Do důlku dáme kvasnice a zalijeme částí vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, asi 20 minut. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, máslo, žloutky a citronovou kůru. Dáme do mixéru hnětat nebo hněteme ručním mixérem a postupně přiléváme zbytek mléka. Hněteme přibližně 15-20 minut. Poté pomoučíme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 1,5 hodiny. 

Jakmile nám těsto nakyne, dáme si ho na vál a rozdělíme na dvě poloviny. Pomoučíme si vál a do obou částí těsta zapracujeme rozinky a vypracujeme bochánky. Ty dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout. Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. 

Pečeme na 180 stupňů 10-15 min. Poté přikryjeme pečícím papírem a pečeme dalších 10-15 min. Následně snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 30min. Vyzkoušejte špejlí, zda je upečeno, pokud na ní těsto neulpívá, tak můžete mazanec vyndat z trouby. Dobrou chuť.

Mazanec
Mazanec