Tento ovocný koláč, to je dětství, i dnes jsou to prázdniny u maminky, maminčin koláč je nejspíš i první věc, co jsem jako malá holka pekla. Záměrně píšu ovocný, protože jestli něco tento koláč umí, tak být tisíckrát jiný a pořád vynikající. Dá se udělat z jakéhokoli ovoce, čerstvého i zavařeného. Jen stačí upravit cukr v drobence, pokud máte příliš sladké nebo naopak méně sladké ovoce. Vyzkoušejte, neb je rychlý a léty prověřený.
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Plech si vymažeme olejem a vysypeme moukou.
Připravíme si drobenku z mouky, cukru a másla. Vše dáme do misky a ručně promneme, aby se všechny tři ingredience spojily.
Ovoce si omyjeme a nakrájíme podle druhu ovoce (například švestky nebo meruňky na půlky) nebo jen připravíme (třešně nebo jahody není třeba krájet). Pokud máme zavařované ovoce, tak z něj slijeme šťávu a necháme okapat.
Pak připravíme těsto. Do mísy si dáme mouku, do ní prášek do pečiva, přidáme cukr a promícháme. Poté přidáme vejce, olej a rum a dobře promícháme. Mléko přidáme podle potřeby. Některá vajíčka jsou menší a je tedy třeba trošku mléka, aby výsledné těsto mělo konzistenci asi jako med. Jakmile máme těsto připravené, rozprostřeme na něj připravené ovoce a posypeme drobenkou.
Pečeme přibližně 30-40min až drobenka zezlátne. Dobrou chuť.