Bezlepkový mandlový dort peču moc ráda, protože chutná nejen mému příteli. Připomíná mi mandlový dort z ikea, jen je prostě trošku lepší.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy dáme 5 bílků a vyšleháme do tuha. Poté zašleháme cukr. Nakonec ručně vmícháme mleté mandle. Na dva pečící papíry si obkreslíme kruh a ty vyplníme těstem, takže budeme mít dva korpusy. Pečeme asi 15-20 min, dokud nezezlátnou. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, poté korpusy i s papírem otočíme a pomalu strhneme papír.
Mezitím, co se nám pečou korpusy si připravíme krém. Do nepřilnavého hrnce si dáme žloutky, cukr a smetanu a za stálého míchání zahříváme na středním plameni, ideálně ve vodní lázni. Zahříváme a mícháme asi 20 min, dokud nemá směs strukturu jako pudink. Chce to trošku trpělivosti a hlavně žloutky nevařit, srazily by se. Jakmile máme připraveno, necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí dáme do mísy a vyšleháme směs se změklým máslem.
Připravené vychladlé korpusy pokapeme rumem, jeden korpus pomažeme 1/2 krému a přiklopíme druhým korpusem. Ten poté celý pomažeme zbytkem krému a posypeme na sucho opraženými plátky mandlí. Dort necháme den v lednici vychladit a poté podáváme. Dobrou chuť.