Skip to main content

Medovník

Přemýšlela jsem nad dezertem, který bych mohla připravit s předstihem. Měli jsme totiž jet na chatu známých a na poslední chvíli jsem si chtěla nechat jen balení. A napadl mě medovník. Ten je totiž třeba připravit s předstihem, aby se hezky rozležel a navíc je trvanlivější díky salko krému. Medovník sklidil úspěch a vy ho teď můžete vyzkoušet podle mého receptu také. 

  • 450g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100g změklého másla
  • 100g cukru moučka
  • 5 lžic medu
  • 4-5 lžic smetany (33%)
  • 1 lžička sody
  • 1 plechovka salka
  • 300g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 6 lžic převařené vody
 
  • 100g namletých vlašských ořechů na posyp

Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. 

Do mísy si odvážíme mouku, přidáme vejce, máslo, cukr a med a necháme hnětat několik minut.  Postupně přidáváme smetanu, aby se ingredience hezky spojily. Nakonec přidáme sodu. 

 

Jakmile je těsto připravené, vyndáme si ho na vál nebo pracovní desku a rozdělíme na 6 stejných bochánků. Připravíme si plechy a 6 ks pečícího papíru. Na každý papír si obkreslíme kruh. Já použila na obkreslení formu o průměru 25cm. 

Každý připravený bochánek si dáme na jeden pečící papír a vytvarujeme válečkem nebo jen rukou do požadovaného tvaru. S těstem se mi lépe pracovalo rukama, protože se trošku lepí. Ruce jsem si namočila do studené vody a poté hezky těsto uplácala do tvaru kruhu. 

 

Pak už jen můžete jednotlivé pečící papíry s těstem dát na plech a postupně upéct. Pečte přibližně 10 minut dozlatova. Nechte chvilku vychladnout a vlažné z pečícího papíru sundejte. S tímto těstem vám to půjde velmi snadno. 

Takto upečené těsto si zakryjte utěrkou a nechte uležet do druhého dne. 

Ještě týž den si dejte uvařit plechovku salka. Salko vařte dvě hodiny v hrnci s vodou a poté nechte zchladnout. 


Následující den si připravte krém. Vychladlé salko si vyšlehejte a postupně přidávejte změklé máslo. 

Také si připravte sirup na prokapání upečených placek. Převařte vodu, přidejte do ní cukr a nechte rozpustit. Poté nechte vodu vystydnout a přidejte rum. 

Nakonec si odvažte vlašské ořechy a rozmixujte je dohladka. Budete je mít na posyp. 


Teď již máte vše připraveno a můžete medovník sestavit. 


Jednu placku těsta si dejte na tác, pokropte jí sirupem, pomažte 1/6 krému. Další placku si z obou stran pokropte sirupem, a pomažte další šestinou krému. Takto pokračujte se všemi plackami. Poslední šestinou krému pomažte celý dort povrchu a posypte namixovanými ořechy. 

Takto připravený medovník nechte alespoň jeden den uležet v lednici. 

 

Dobrou chuť.

Medovník
Medovník
Medovník
Medovník