Skip to main content

Meduňkovo-mátový sirup

Máte na zahradě meduňku a mátu a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte meduňkovo-mátový sirup. Bude se vám hodit jako prima letní osvěžení nebo ho můžete využít jako jedlý dárek. My máme nejraději sirup s bublinkovou vodou a ledem. 

  • 90g meduňky a máty 
  • 1 velký citrón
  • 1,5l vody
  • 1,5kg cukru krystal
  • 30g kyseliny citronové
 

Meduňku a mátu si natrhejte i se stonky. Opláchněte vodou a nakrájejte na menší kousky. Ty vložte do velkého hrnce, přidejte na plátky nakrájený citron (bez pecek) a zalijte studenou vodou. 


Poté bylinky s citrónem a vodou přiveďte k varu. Odstavte z plotny, zakryjte a nechte 48h louhovat (nemusí být v lednici). 


Po dvou dnech bylinky scedíme přes plátýnko nebo tenkou utěrku do jiného velkého hrnce a ještě v ruce vymačkáme utěrku a veškerou šťávu z bylinek. 


Do hrnce s výluhem si přisypeme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. 


Horkou šťávu plníme do čistých a uzavíratelných lahví. Skladujeme v suchu a chladnu. 


Dobrou chuť. 

Meduňkovo-mátový sirup
Meduňkovo-mátový sirup
Meduňkovo-mátový sirup
Meduňkovo-mátový sirup
Meduňkovo-mátový sirup
Meduňkový sirup