Máte na zahradě meduňku a mátu a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte meduňkovo-mátový sirup. Bude se vám hodit jako prima letní osvěžení nebo ho můžete využít jako jedlý dárek. My máme nejraději sirup s bublinkovou vodou a ledem.
Meduňku a mátu si natrhejte i se stonky. Opláchněte vodou a nakrájejte na menší kousky. Ty vložte do velkého hrnce, přidejte na plátky nakrájený citron (bez pecek) a zalijte studenou vodou.
Poté bylinky s citrónem a vodou přiveďte k varu. Odstavte z plotny, zakryjte a nechte 48h louhovat (nemusí být v lednici).
Po dvou dnech bylinky scedíme přes plátýnko nebo tenkou utěrku do jiného velkého hrnce a ještě v ruce vymačkáme utěrku a veškerou šťávu z bylinek.
Do hrnce s výluhem si přisypeme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu.
Horkou šťávu plníme do čistých a uzavíratelných lahví. Skladujeme v suchu a chladnu.
Dobrou chuť.