Skip to main content

Měkoučké perníčky s polevou

Hledáte recept na dokonale měkoučké perníčky, které jen ozdobíte polevou? Tak už dále nehledejte, recept je tu! Perníčky můžete nechat i bez polevy, ale s ní chutnají přeci jenom o kousek lépe. Recept je vhodný pro děti od 1 roku. Vykrajování perníčků a namáčení v polevě jsou i dvě krásné aktivity, které zvládnete společně s dětmi. A ten čas, který spolu strávíte bude nezapomenutelný. S každým kousnutím do perníčku si ho připomenete. Kdo má rád perníčky a to nejen na Vánoce? 

  • 350g hladké mouky
  • 150g medu (včelařství Bubeníčkovi)
  • 100g másla
  • 2 vejce
  • 4 lžičky perníkového koření
  • 3 lžičky kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
Rumová poleva
  • 150g cukru moučka
  • 5-6 lžic rumu
 
Cukrová poleva
  • 150g cukru moučka
  • 5-6 lžic převařené studené vody

Med a máslo si v kastrůlku rozehřejeme a necháme vychladnout. Poté si do misky dáme mouku, vejce, perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a máslovo-medovou směs. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc v lednici. 

 

V den pečení si těsto vyndáme z lednice alespoň jednu hodinu předem. Poté rozehřejeme troubu na 160 stupňů.

 

Z těsta vyvalujeme pláty, které budou půl centimetru tlusté. Vykrajujeme tvary dle preference nebo ročního období. Vykrojené perníčky přesuneme na nevymazaný plech a pečeme 8-10 minut dozlatova. 

 

Perníčky poté nechte na plechu vychladnout. 

 

V misce si připravte polevu, cukrovou nebo rumovou. Vychladlé perníčky v polevě namočte, nechte trošku okapat a pak vraťte na plech. Polevu nechte dvě hodiny tuhnout.

Pokud se vám pleva zdá být příliš hustá, přidejte trošku rumu/vody. Pokud vám poleva naopak na perníčkách “mizí”, je třeba přidat cukr. 

 

Perníčky uchovávejte ve vzduchotěsné krabici/sklenici, aby vám neztvrdly. 

 

Dobrou chuť. 

Perníčky
Perníčky