Hledáte recept na dokonale měkoučké perníčky, které jen ozdobíte polevou? Tak už dále nehledejte, recept je tu! Perníčky můžete nechat i bez polevy, ale s ní chutnají přeci jenom o kousek lépe. Recept je vhodný pro děti od 1 roku. Vykrajování perníčků a namáčení v polevě jsou i dvě krásné aktivity, které zvládnete společně s dětmi. A ten čas, který spolu strávíte bude nezapomenutelný. S každým kousnutím do perníčku si ho připomenete. Kdo má rád perníčky a to nejen na Vánoce?
Med a máslo si v kastrůlku rozehřejeme a necháme vychladnout. Poté si do misky dáme mouku, vejce, perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a máslovo-medovou směs. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc v lednici.
V den pečení si těsto vyndáme z lednice alespoň jednu hodinu předem. Poté rozehřejeme troubu na 160 stupňů.
Z těsta vyvalujeme pláty, které budou půl centimetru tlusté. Vykrajujeme tvary dle preference nebo ročního období. Vykrojené perníčky přesuneme na nevymazaný plech a pečeme 8-10 minut dozlatova.
Perníčky poté nechte na plechu vychladnout.
V misce si připravte polevu, cukrovou nebo rumovou. Vychladlé perníčky v polevě namočte, nechte trošku okapat a pak vraťte na plech. Polevu nechte dvě hodiny tuhnout.
Pokud se vám pleva zdá být příliš hustá, přidejte trošku rumu/vody. Pokud vám poleva naopak na perníčkách “mizí”, je třeba přidat cukr.
Perníčky uchovávejte ve vzduchotěsné krabici/sklenici, aby vám neztvrdly.
Dobrou chuť.