Máte rádi chipsy? Já teda jo, ale ideální zobání to teda není…a když je někde zmerčí Gábi, tak se do nich pustí taky (asi to má po mamince:)). Proto jsem hledala vhodnější alternativu a tou jsou mozzarellové chipsy. Vystačíte si jen s mozzarellou (případně jemně dosolíte pro dospěláky) a troubou. Nic víc není třeba. A pokud použijete i mozzarellu light, zbyde vám skvělé zobání plné bílkovin s polovinou tuku v porovnání s klasickou mozzarellou. A s bramborovými smaženými chipsy to snad radši ani porovnávat nebudu…Tak s chutí do těchto chipsů a bez výčitek.
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
Mozzarellu si slijeme z nálevu a nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou mozzarellu si dáme na kuchyňkou utěrku a přikryjeme další, a jemně pomačkáme, aby se přebytečná voda vsákla do kuchyňské utěrky.
Poté dáme malé hromádky nastrouhané mozzarelly na plech s pečícím papírem a dáme péct. Dělejte vetší rozestupy, protože se mozzarella hodně rozpeče a rozleze do stran. Já jsem z jedné mozzarelly měla 8 velkých chipsů, ale klidně si nachystejte víc malinkých.
Poté můžete mozzarellu jemně posolit, ale ní nutné, a dejte péct. Mozzarella se začne roztékat a rozlézat do stran a zlátnout. Hlídejte si troubu, aby se vám mozzarella nespálila. Já jsem pekla cca. 12 minut, ale když budete mít menší hromádky mozzarelly bude upečeno rychleji. Z trouby chipsy vyndejte, když krom okrajů začnete vidět i zlátnoucí prostředky.
(Pokud během pečení začne z mozzarelly ještě vytékat trochu tekutiny, jen plech vyndejte, kuchyňskou utěrkou na tato místa přiložte – tekutina se vsaje, a utěrku pak vyhoďte a plech opět vložte zpět do trouby).
Upečené chipsy nechte zcela vychladnout a poté můžete z plechu sundat a podávat jako svačinku pro děti nebo zobání k vínu pro dospěláky.
Dobrou chuť.