Skip to main content

Mozzarellové chipsy

Máte rádi chipsy? Já teda jo, ale ideální zobání to teda není…a když je někde zmerčí Gábi, tak se do nich pustí taky (asi to má po mamince:)). Proto jsem hledala vhodnější alternativu a tou jsou mozzarellové chipsy. Vystačíte si jen s mozzarellou (případně jemně dosolíte pro dospěláky) a troubou. Nic víc není třeba. A pokud použijete i mozzarellu light, zbyde vám skvělé zobání plné bílkovin s polovinou tuku v porovnání s klasickou mozzarellou. A s bramborovými smaženými chipsy to snad radši ani porovnávat nebudu…Tak s chutí do těchto chipsů a bez výčitek. 

  • 1 mozzarella
  • sůl (pro děti od 1 roku)

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. 

Mozzarellu si slijeme z nálevu a nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou mozzarellu si dáme na kuchyňkou utěrku a přikryjeme další, a jemně pomačkáme, aby se přebytečná voda vsákla do kuchyňské utěrky. 

 

Poté dáme malé hromádky nastrouhané mozzarelly na plech s pečícím papírem a dáme péct. Dělejte vetší rozestupy, protože se mozzarella hodně rozpeče a rozleze do stran. Já jsem z jedné mozzarelly měla 8 velkých chipsů, ale klidně si nachystejte víc malinkých. 

 

Poté můžete mozzarellu jemně posolit, ale ní nutné, a dejte péct. Mozzarella se začne roztékat a rozlézat do stran a zlátnout. Hlídejte si troubu, aby se vám mozzarella nespálila. Já jsem pekla cca. 12 minut, ale když budete mít menší hromádky mozzarelly bude upečeno rychleji. Z trouby chipsy vyndejte, když krom okrajů začnete vidět i zlátnoucí prostředky. 

 

(Pokud během pečení začne z mozzarelly ještě vytékat trochu tekutiny, jen plech vyndejte, kuchyňskou utěrkou na tato místa přiložte – tekutina se vsaje, a utěrku pak vyhoďte a plech opět vložte zpět do trouby).

 

Upečené chipsy nechte zcela vychladnout a poté můžete z plechu sundat a podávat jako svačinku pro děti nebo zobání k vínu pro dospěláky. 

 

Dobrou chuť.

Mozzarellové chipsy
Mozzarellové chipsy
Mozzarellové chipsy