Krémová rizota, to je moje. Nejvíc mám ráda dýňové, ale Gábi poslední dobou vyhledává cokoli s mrkví, tak jsem zkusila i mrkvové a parádně se vyvedlo. A co vy a rizoto, máte rádi?
*V receptu je decka vínka, klidně vynechejte, pokud nechcete takto podávat dětem.
Mrkev si oškrabeme a dáme vařit do vody doměkka.
Mezitím si v hrnci dáme rozehřát ghí a necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Poté přidáme rýži a zalijeme ji vínem a na mírném plameni za stálého míchání, aby se nám rýže nepřipálila, necháme víno odpařit.
Následně přelijeme rýži třetinou vývaru a počkáme, až ho rýže vsákne. Postupně takto přiléváme další vývar, dokud není rýže měkká.
Uvařenou mrkev si rozmixujeme na pyré (pokud je potřeba přidejte trošku vody, ve které se vařila).
Jakmile je rýže hotová, snížíme sporák na nejmenší plamen, přidáme mrkvové pyré, libeček a jemně promícháme a prohřejeme.
Nakonec odstavte ze sporáku, jemně vmíchejte máslo a najemno nastrouhaný parmezán a ihned podávejte.
Rizoto už jsem nijak nedosolovala, protože parmezán je slaný sám o sobě, ale klidně si podle své chuti rizoto dosolte.
Baby verze – Mrkev si uvařte jako výše. V hrnci dáme rozehřát ghí, přidáme rýži, lehce několikrát prohodíme vařečkou a přelijeme rýži třetinou vývaru, přidejte libeček a počkáme, až ho rýže vsákne. Postupně takto přiléváme další vývar, dokud není rýže měkká.
Do uvařené rozmixované mrkve vmíchejte lučinu a přidejte k rýži, promíchejte a prohřejte.
Dobrou chuť.