Výtečná omáčka z pečených paprik je výborná k těstovinám. Ať už si ji dáte v této verzi nebo přidáte kuřecí maso či krevety, budete určitě spokojení. Její chuť je lahodná a díky tomu, že jsou papriky bez slupky, tak i konzistence je dokonale hladká.
Kdo se do ní pustí?
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
Vezmeme si palici česneku, rozpůlíme ji a jednu půlku dáme na kousek alobalu, pokapeme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a dáme na plech, kde budeme péct papriky.
Papriky si omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme střed a semínka. Položíme je na plech s pečícím papírem slupkami nahoru a dáme péct na přibližně 15-20 minut dokud se jim neudělají puchýřky a můžete je nechat i malinko zčernat, ale pozor, nespálit.
Jakmile jsou papriky připravené, vyndejte je z trouby a rychle je dejte do mísy s víkem nebo do hrnce a přiklopte pokličkou a nechte je dalších 10 minut zapařit. Česnek v alobalu do trouby ještě vraťte a pečte dalších 30 minut. Celková doba pečení česneku je přibližně 45 minut.
Víko nebo pokličku s nádobou s paprikami odklopte, nechte papriky zchladnout a pak sloupněte slupku ze všech paprik. Tento proces můžete vynechat a papriky použít i se slupkou, ale vřele doporučuju slupku stáhnout, protože pak nebudete mít v omáčce cucky ze slupek, ale krásně hladkou omáčku. Navíc zapařené papriky jdou sloupnout nádherně.
V hrnci si rozehřejte ghí/máslo a na něm krátce osmahněte sloupnuté papriky, které si pokrájíte na menší kousky. Přidejte uzenou papriku, ricottu/mascarpone a za stálého míchání přiveďte k varu, poté vypněte.
Do verze pro děti od 1 roku přidejte nastrouhaný parmezán a pokud již vaše děti zvádnou, tak i česnek, který jste pekli. Česnek vymáčkněte ze slupky. Ochuťte solí a pepřem.
Takto připravenou směs rozmixujte ponorným mixérem nebo použijte jakýkoli jiný jste zvyklí.
A omáčka je připravená. Uvařte těstoviny, posypte nastrouhaným parmezánem a můžete podávat.
Pokud budete chtít přidat nějaké bílkoviny, můžete doplnit grilovaným kuřecím masem, lososem nebo krevetami.
Dobrou chuť.