Skip to main content

Ořechové kostky

Ořechové kostky s medem a salko krémem jsou šlágr dezert. Tyto kostky jsou plné ořechů a medu, chutnají trošku jako perníčky a navíc jsou naplněny trvanlivějším Salko krémem. Prostě ideální dezert a kdo ho ochutná, tak nemůže přestat ujídat. 

  • 500g hladké mouky
  • 140g mletých vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 150g rozpuštěného medu
  • 100g změklého másla
  • 200g cukru krupice
  • 10 lžic vody
  • 250-300g vlašských ořechů – čtvrtky i půlky na ozdobu
  • 1 celé uvařené Salko
  • 250g másla pokojové teploty

Předem si uvaříme ve vodní lázni Salko, přibližně 2 hodiny, následně ho necháme vychladnout. Salko můžete použít tradiční (to jsem použila já) a nebo karamelové. 

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy dáme vejce, cukr, máslo a med a necháme vyšlehat. Dále přidáme mleté ořechy, perníkové koření a mouku a mícháme. Těsto bude hodně tuhé, tak přidejte i trochu vody. Já dala 10 lžic. Nakonec přidejte jedlou sodu a promíchejte. Těsto má byt tužší, je to tak v pořádku. 

Připravte si dva plechy a pečící papíry. Těsto rozdělte na oba plechy. Aby bylo možno těsto “rozetřít”, namočte si ruce a rukama těsto rozprostřete po pečícím papíře. Ruce si budete muset několikrát namočit během roztírání těsta, protože je těsto dost hutné a lepivé. 

Jakmile máte hotovo u obou placek, na jednu z nich rozprostřete čtvrtky a půlky ořechů a trošku je do těsta zamáčkněte. 

Každou placku pečte přibližně 20-30min a po upečení nechte vychladnout. 

 

Mezitím si připravte krém. Máslo, které je rozměklé a má pokojovou teplotu dejte do šlehače a nechte vyšlehat. Postupně přidávejte celé uvařené a zchladlé Salko. 

 

Jakmile vám zchladnou upečené placky, na placku bez ořechů rozprostřete všechen krém a přiklopte druhou plackou s ořechy. Placky půjdou hezky z pečícího papíru sloupnout. Před podáváním nechte řezy dobře vychladit, nejlépe přes noc v lednici. 

Dobrou chuť.

Ořechové kostky
Ořechové kostky
Ořechové kostky