Ořechové kostky s medem a salko krémem jsou šlágr dezert. Tyto kostky jsou plné ořechů a medu, chutnají trošku jako perníčky a navíc jsou naplněny trvanlivějším Salko krémem. Prostě ideální dezert a kdo ho ochutná, tak nemůže přestat ujídat.
Předem si uvaříme ve vodní lázni Salko, přibližně 2 hodiny, následně ho necháme vychladnout. Salko můžete použít tradiční (to jsem použila já) a nebo karamelové.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy dáme vejce, cukr, máslo a med a necháme vyšlehat. Dále přidáme mleté ořechy, perníkové koření a mouku a mícháme. Těsto bude hodně tuhé, tak přidejte i trochu vody. Já dala 10 lžic. Nakonec přidejte jedlou sodu a promíchejte. Těsto má byt tužší, je to tak v pořádku.
Připravte si dva plechy a pečící papíry. Těsto rozdělte na oba plechy. Aby bylo možno těsto “rozetřít”, namočte si ruce a rukama těsto rozprostřete po pečícím papíře. Ruce si budete muset několikrát namočit během roztírání těsta, protože je těsto dost hutné a lepivé.
Jakmile máte hotovo u obou placek, na jednu z nich rozprostřete čtvrtky a půlky ořechů a trošku je do těsta zamáčkněte.
Každou placku pečte přibližně 20-30min a po upečení nechte vychladnout.
Mezitím si připravte krém. Máslo, které je rozměklé a má pokojovou teplotu dejte do šlehače a nechte vyšlehat. Postupně přidávejte celé uvařené a zchladlé Salko.
Jakmile vám zchladnou upečené placky, na placku bez ořechů rozprostřete všechen krém a přiklopte druhou plackou s ořechy. Placky půjdou hezky z pečícího papíru sloupnout. Před podáváním nechte řezy dobře vychladit, nejlépe přes noc v lednici.
Dobrou chuť.