Ořechové máslo ala nutella. Jako nic proti nutelle, taky ji máme doma a taky do ní občas zabořím lžíci, to né, že ne:) Ale momentálně si spíš ujíždím na tomto ořechovém máslu. Díky kakau a vysokoprocentní čokoládě mi nutellu víc než připomíná a osladila jsem to jen čekankáčem, takže za mě ideálka i pro Gábi. Ta to miluje se skyrem nebo na palačinky. Kolik tu mám nutella lovers? 🙂
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Ořechy si vsypeme na plech s pečícím papírem a necháme je přibližně 10 minut pražit nasucho. Hlídejte je, aby se vám nespálily. Že jsou připravené zjistíte tak, že slupka začne praskat a odpadat. Jakmile toto uvidíte, vyndejte plech z trouby a nechte ořechy zchladnout.
Poté je vsypte ořechy do utěrky a rukou utěrku smotejte jakoby do uzlíku a drhněte jí po ořechách, slupky se tak krásně vyloupou a vy jen vyberete vyloupané oříšky.
Ořechy si rozmixujte buď zela do hladka (pokud chcete opravdu hladkou ala nutella směs) nebo klidně ne úplně do hladka a budete to mít trošku “crunchy” jako já. Přidejte kakao, rozehřátou čokoládu, sladidlo dle chuti a preferencí (ja jsem použila čekankový sirup) a promíchejte. Nakonec vlijte vodu. Vodu lijte postupně až do takové konzistence, jakou chcete mít.
Oříškovou směs skladujte v uzavíratelné dóze cca. 2 týdny nebo v lednici (kde vám ale ztuhne) cca. 4 týdny.
Použít ji můžete na ovesnou kaši, do jogurtu, na ozdobu zmrzliny…
Dobrou chuť.