Skip to main content

Ořechový dort

Ořechový dort jsme s Gábinkou pekly pro dědu k narozeninám. Je to klasické piškotové těsto, kde se část mouky nahradí ořechy. Tento recept mám od maminky, která ho peče často. Dort je díky ořechům, rumu a krému krásně vláčný a zároveň i trvanlivý. Pokud tedy nezmizí dřív než si stihnete zakrojit. 

  • 6 vajec
  • 210g cukru krystal
  • 150g polohrubé mouky
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 4 lžíce oleje
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 1,5 čokoládového pudinku
  • 500ml plnotučného mléka
  • 300g másla
  • cukr moučka dle chuti
  • 4 lžíce rumu
  • čokoládové kousky/hoblinky

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Žloutky si oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme je. Poté ke směsi přidáme mouku, ořechy, prášek do pečiva, olej a vše dobře promícháme. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh. 


Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy (měla jsem formu o průměru 25 cm). Pečeme přibližně hodinu. Vyzkoušejte špejlí, zda je dort upečen. Pokud máte větší formu, pečte kratší dobu, pokud máte naopak menší formu a dort tak bude vyšší, nechte propéct delší dobu. 

Po dopečení nechte dort vychladnout a poté ho vyklopte z formy. 


Než se vám dort upeče, uvařte si pudink. Pudinku se dává více než je uvedeno na návodu, tak se toho nelekněte. Uvařený pudink si nechte zcela vychladnout. 


Jakmile máte korpus vychladlý (můžete si ho připravit i den předem), tak si ho dvakrát prokrojte a prokapejte každou část rumem. 


Máslo pokojové teploty si dejte šlehat a k němu pomalu přidávejte po lžicích vychladlý pudink, který bude také pokojové teploty. Pokud se vám na pudinku utvořil škraloup, tak ten si lžicí seškrábněte a do krému ho nedávejte. 

Ke krému přidejte i moučkový cukr dle chuti. Já jsme dávala 5 lžic, ale pokud máte rádi opravdu sladký krém, přidejte více, pokud naopak méně sladký, dejte cukru méně. Jakmile se vám máslo, pudink i cukr spojí, vypněte šlehač, abyste krém nepřešlehali. 


Krém si rozdělte na tři části. První částí pomažte spodní část dortu a přiklopte prostřední částí. Na ni namažte druhou část krému a přiklopte vrchní částí dortu. Poslední částí krému pomažte dort kolem dokola a ze shora. Trošku krému si můžete nechat na ozdobu. 


Já jsem dort obsypala kousky čokolády a tou jsem i posypala dort samotný. 


Dort je dobré nechat několik hodin uležet v lednici před podáváním. 


Dobrou chuť. 

Ořechový dort
Ořechový dort
Ořechový dort