Skip to main content

Ovesné sušenky

Ovesné sušenky se vám budou hodit nejen jako cukroví na poslední chvíli, ale i jako rychlá svačinka. Připravené jsou raz dva a pochutnáte si na nich vy i děti. Slazené jsou pouze datlemi medjool. Ale pokud máte rádi opravdu sušenky, můžete si dosladit třeba medem nebo čekankovým sirupem. Sušenky je možné variovat a připravit různé příchutě, obměnit oříšky nebo ovoce. Ať vám chutnají. 

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku mandlových plátků
  • 5 datlí medjool
  • 60ml vody
  • 2 vrchovaté lžíce 100% arašídového másla
  • hrst lyo manga

  • volitelné – vysokoprocentní čokoláda na polití
  • arašídové máslo – jakékoli oříškové máslo
  • mandlové plátky – nasekané vlašské nebo lískové oříšky/pistácie/slunečnicová semínka
  • přidat skořici/vanilku/hřebíček
  • sušené/lyo mango – maliny/jahody/švestky/křížaly…

Ovesné vločky si spolu s mandlovými plátky dáme na pánev a zhruba 5 minut na středním plameni opražíme na sucho. Když začnou vonět, ostavíme z plotny a necháme vychladnout. 

Mezitím si dáme do misky datle medjool, které zalijeme vřelou vodou a necháme 15 minut nabobtnat. Poté je rozmixujeme na kaši. 


K datlové kaši přidáme ovesné vločky s mandlemi, arašídové máslo a hrst nasekaného lyo ovoce a vše dobře rukama promícháme. 


Ze směsi vytváříme sušenky (malé kuličky, které trošku splácneme). 


Nepečená verze – sušenky dáme na hodinu do lednice ztuhnout. Poté můžeme polít rozehřátou čokoládou a posypat lyo ovocem. 


Pečená verze – sušenky dáme na plech s pečící  papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a necháme cca. 10-15 minut péct dozlatova. Poté necháme vychladnout a můžeme polít rozehřátou čokoládou a posypat lyo ovocem. 

 

Nepečené sušenky skladujeme v lednici, pečené sušenky skladujeme ve vzduchotěsné dóze. Tyčky je možné i uchovávat v mrazáku. 

 

Dobrou chuť. 

Ovesné sušenky
Ovesné sušenky
Ovesné sušenky