Ovesné sušenky se vám budou hodit nejen jako cukroví na poslední chvíli, ale i jako rychlá svačinka. Připravené jsou raz dva a pochutnáte si na nich vy i děti. Slazené jsou pouze datlemi medjool. Ale pokud máte rádi opravdu sušenky, můžete si dosladit třeba medem nebo čekankovým sirupem. Sušenky je možné variovat a připravit různé příchutě, obměnit oříšky nebo ovoce. Ať vám chutnají.
Ovesné vločky si spolu s mandlovými plátky dáme na pánev a zhruba 5 minut na středním plameni opražíme na sucho. Když začnou vonět, ostavíme z plotny a necháme vychladnout.
Mezitím si dáme do misky datle medjool, které zalijeme vřelou vodou a necháme 15 minut nabobtnat. Poté je rozmixujeme na kaši.
K datlové kaši přidáme ovesné vločky s mandlemi, arašídové máslo a hrst nasekaného lyo ovoce a vše dobře rukama promícháme.
Ze směsi vytváříme sušenky (malé kuličky, které trošku splácneme).
Nepečená verze – sušenky dáme na hodinu do lednice ztuhnout. Poté můžeme polít rozehřátou čokoládou a posypat lyo ovocem.
Pečená verze – sušenky dáme na plech s pečící papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a necháme cca. 10-15 minut péct dozlatova. Poté necháme vychladnout a můžeme polít rozehřátou čokoládou a posypat lyo ovocem.
Nepečené sušenky skladujeme v lednici, pečené sušenky skladujeme ve vzduchotěsné dóze. Tyčky je možné i uchovávat v mrazáku.
Dobrou chuť.