Skip to main content

Panenka ve slaninové košilce s bramborovou kaší

Panenku ve slaninové košilce milujeme v létě na grilu. Když je zima, tak si ji děláme alespoň doma na kontaktním grilu, a s bramborovou kaší.

  • vepřová panenka
  • 6 plátků slaniny
  • sůl
  • pepř
  • provázek na maso
  • 6 bramborů
  • 100ml smetany
  • 30g másla
  • sůl
  • kmín

Brambory si oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem do měkka. Mezitím si rozpálíme gril nebo kontaktní gril. Panenku si rozkrojíme na špalíčky o zhruba 10 cm. Připravíme si tři plátky slaniny vedle sebe a osolenou a opepřenou panenku do ní zabalíme. Převážeme provázkem, aby se nám nerozbalila během grilování. Takto připravíme i druhou porci. Pokud máme velkou panenku nebo připravujeme více porcí, budeme potřebovat i více slaniny. Takto připravené panenky ve slaninových košilkách grilujeme přibližně 5 minut z každé strany. Podle velikosti panenky musíme čas přizpůsobit (přidat nebo ubrat). Panenka by měla být uprostřed růžová. 

Když se nám dovaří brambory, dáme do nich máslo a smetanu a vyšleháme metlami. 

Naservírujeme kaši na talíř, přidáme ugrilovanou a na plátky nakrájenou panenku. Dobrou chuť.

Panenka s kaší