Skip to main content

Pastýřský koláč

Pastýřský koláč, tradiční anglický pokrm u vás doma. Kdysi jsem ho jedla docela často, když jsem jako aupair byla v Anglii, ale to je dávná minulost. No a nedávno jsem si na něj vzpomněla a chtěla ho vyzkoušet uvařit. Tak jsem se do něj pustila, když u nás byla babi s dědou, ať mám víc lidí na ochutnání a musím říct, že se opravdu povedl. Gábi si přidala dvakrát. Už jste ho někdy zkoušeli?  

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 500g vepřového mletého masa
  • 2 lžičky sušené petržele
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušené tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek masového vývaru nebo vody
  • 1 hrnek mraženého hrášku a mrkve
  • 1/2 hrnku kukuřice
  • cca. 10 velkých brambor
  • 60g másla
  • cca. 200ml mléka
  • sůl

Brambory si oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijme vodou a dáme vařit. 


Do hrnce si dáme 2 lžíce olivového oleje, přidáme maso a orestujeme ho do hněda. Poté maso vyndáme. 


Do hrnce si opět dáme 2 lžíce olivového oleje a osmahne dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme orestované maso, utřený česnek, koření, zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme worchester, rajčatový protlak a promícháme. Zaklopíme pokličkou a necháme 30 minut dusit. 


Brambory scedíme, přidáme máslo a mléko (případně přidejte víc mléka až do požadované konzistence kaše) a mačkadlem na brambory vyšlehejte kaši (případně použijte šlehač).


Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. 


Připravte si zapékací mísu s víkem. Do ní dáme masovou směs, uhladíme a na ni navrstvíme bramborovou kaši a také uhladíme. Zaklopíme víkem a dáme péct na 40 minut do trouby. 


A můžeme podávat. 


Dobrou chuť. 

Pastýřský koláč
Pastýřský koláč