Pastýřský koláč, tradiční anglický pokrm u vás doma. Kdysi jsem ho jedla docela často, když jsem jako aupair byla v Anglii, ale to je dávná minulost. No a nedávno jsem si na něj vzpomněla a chtěla ho vyzkoušet uvařit. Tak jsem se do něj pustila, když u nás byla babi s dědou, ať mám víc lidí na ochutnání a musím říct, že se opravdu povedl. Gábi si přidala dvakrát. Už jste ho někdy zkoušeli?
Brambory si oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijme vodou a dáme vařit.
Do hrnce si dáme 2 lžíce olivového oleje, přidáme maso a orestujeme ho do hněda. Poté maso vyndáme.
Do hrnce si opět dáme 2 lžíce olivového oleje a osmahne dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme orestované maso, utřený česnek, koření, zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme worchester, rajčatový protlak a promícháme. Zaklopíme pokličkou a necháme 30 minut dusit.
Brambory scedíme, přidáme máslo a mléko (případně přidejte víc mléka až do požadované konzistence kaše) a mačkadlem na brambory vyšlehejte kaši (případně použijte šlehač).
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.
Připravte si zapékací mísu s víkem. Do ní dáme masovou směs, uhladíme a na ni navrstvíme bramborovou kaši a také uhladíme. Zaklopíme víkem a dáme péct na 40 minut do trouby.
A můžeme podávat.
Dobrou chuť.