Perníkovou chaloupku jsem Gábince letos na Vánoce slíbila. Tak jsme si spolu připravily těsto a upekly ji. Já jsem se pak večer mezi kojením mimiňáka pokusila chaloupku nazdobit a sestavit. No, asi takhle, kreslit neumím, představivost taky moc nemám, ale chaloupku jsem sestavila, nerozpadla se a trošku ji i nazdobila a Gábinka byla ráno nadšená. Takže za mě úspěch. Gábince jsem nechala i pár perníčků, které se nazdobí sama a k chaloupce přidá. A čím zdobíme? Jedině královskou glazurou, tou zdobí perníčky moje babička a je to fakt pecka. Těsto na perníčky jsem použila svůj recept na medové perníčky. Zbylé perníčky se dají nazdobit nebo polít cukrovou polevou.
Med a máslo si v kastrůlku rozehřejeme a necháme vychladnout. Poté si do misky dáme mouku, vejce, perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a máslovo-medovou směs. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc v lednici.
V den pečení si těsto vyndáme z lednice alespoň jednu hodinu předem. Poté rozehřejeme troubu na 160 stupňů.
Z těsta vyvalujeme pláty, které budou půl centimetru tlusté. Vykrajujeme tvary na chaloupku a případně zdobení na střechu, stromy nebo sněhuláka okolo… Vykrojené perníčky přesuneme na nevymazaný plech a pečeme 8-10 minut dozlatova.
Perníčky poté nechte na plechu vychladnout. Po vychladnutí nebo druhý den si připravte směs na zdobení a slepování chaloupky z královské glazury a vody (poměr viz obal). Mě na tuto menší chaloupku stačí cca. 200g glazury.
Nejprve si nazdobte všechny části chaloupky, nechte zaschnout a až poté chaloupku sestavte. Pokud potřebujete, klidně si pomozte párátky, aby vám chaloupka lépe držela.
Ať se chaloupka dětem líbí a i chutná.