Skip to main content

Plněné patizony

Zkoušeli jste už plněné patizony? My je máme rádi plněné masem nebo vege variantu s červenou čočkou. Toto je recept právě na ni. Luštěniny jsou v jídelníčku důležité a my se je snažíme jíst alespoň 1x týdně. Tento recept je vhodný pro děti již od 9 měsíců. Množství je na 2 menší patizony. 

  • 120g nevařené červené čočky
  • 400g loupaných a krájených rajčat z plechovky
  • 1 mozzarella
  • 200g lučiny
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česnek (pro děti do 1 roku vynechat)
  • sůl a pepř (pro děti do 1 roku vynechat)
  • 100ml vody

Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. 

 

V hrnci si podle návodu uvaříme čočku s bobkovým listem. Než se nám čočka uvaří, dobře si omyjeme patizony a odkrojíme špičku se stopkou. Z patizonu opatrně vydlabeme semena. Zůstane vám tam jen vrchní slupka a dužina. Slupku ponechejte a dužinu nechejte po stranách a ze spodu 1 cm a zbytek opatrně vyřízněte a vydlabejte. Dužinu můžete najemno nakrájet a přidat k uvařené čočce, ze které vyndejte bobkový list. 

 

K čočce dejte rajčata, nahrubo nastrouhanou mozzarellu a na kostičky nakrájenou lučinu. Okořeňte majoránkou, utřeným česnekem, solí a pepřem (my moc nesolíme, takže jsem dala asi jen půl lžičky soli a špetku pepře). Vše dobře promíchejte. Směsí naplňte patizony, přiklopte čepičkou se stopkou, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na plech nebo zapékací misky s pečícím papírem, kam přilijete 100ml vody. 

 

Pekla jsem velmi pozvolna 1,5 hodiny. Patizony jsem podávala s vařenými brambory a směs jsme vyjídali i s dužinou z patizonu, zbyla nám jen slupka. 

 

Dobrou chuť.

Plněný patizon
Plněný patizon
Plněný patizon
Plněný patizon
Plněný patizon