Polévka z bílých fazolí je rychlá, levná a přitom výživná. Tato polévka je u nás v rodině velmi oblíbená a dá se uvařit velmi snadno. Díky fazolím vás zaručeně nasytí. Polévka se hodí i do konceptu Skromného jídla, které se dá uvařit za 50Kč pro tři osoby.
Protože obsahuje luštěniny, zařazuji ho až pro děti od 1 roku. Pro ně vynechejte sůl a pepř, u starších dětí již můžete servírovat polévku dle receptu.
Do hrnce si dáme rozehřát 20g másla. Přidáme k němu rozmačkaný česnek, rozmarýn a 20g hladké mouky.
Hrnec necháme na středním plameni a za stálého míchání počkáme než jíška zezlátne. Jíška bude hezky provoněná česnekem a rozmarýnem.
Jakmile je jíška připravená, zalijeme jí 0,5l horké vody (nebo pokud máte, zeleninovým vývarem) a promícháme.
Poté si jednu plechovku fazolí namixujeme do hladka i s nálevem. Tuto namixovanou směs přidáme do polévky. Druhou plechovku fazolí scedíme a celé fazole také přidáme do polévky. Polévku osolíme, opepříme a necháme 15-20 minut povařit.
Mezitím si na tenké plátky nakrájíme housky a na zbývajících 10g másla je z obou stran osmažíme dozlatova.
Pro milovníky pálivého jídla je možné do polévky dát i chilli paprička. Kdo má rád maso, může přidat klobásku.
A hotovou polévku i s osmaženou houskou můžeme podávat. Dobrou chuť.