Skip to main content

Polévka z bílých fazolí

Polévka z bílých fazolí je rychlá, levná a přitom výživná. Tato polévka je u nás v rodině velmi oblíbená a dá se uvařit velmi snadno. Díky fazolím vás zaručeně nasytí. Polévka se hodí i do konceptu Skromného jídla, které se dá uvařit za 50Kč pro tři osoby. 

Protože obsahuje luštěniny, zařazuji ho až pro děti od 1 roku. Pro ně vynechejte sůl a pepř, u starších dětí již můžete servírovat polévku dle receptu. 

  • 2 plechovky bílých fazolí ve slaném nálevu
  • 30g másla
  • 20g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 0,5l vody 
  • lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • 2 housky
  • petrželka na ozdobu

Do hrnce si dáme rozehřát 20g másla. Přidáme k němu rozmačkaný česnek, rozmarýn a 20g hladké mouky. 

Hrnec necháme na středním plameni a za stálého míchání počkáme než jíška zezlátne. Jíška bude hezky provoněná česnekem a rozmarýnem. 

Jakmile je jíška připravená, zalijeme jí 0,5l horké vody (nebo pokud máte, zeleninovým vývarem) a promícháme. 

 

Poté si jednu plechovku fazolí namixujeme do hladka i s nálevem. Tuto namixovanou směs přidáme do polévky. Druhou plechovku fazolí scedíme a celé fazole také přidáme do polévky. Polévku osolíme, opepříme a necháme 15-20 minut povařit. 

 

Mezitím si na tenké plátky nakrájíme housky a na zbývajících 10g másla je z obou stran osmažíme dozlatova.  

 

Pro milovníky pálivého jídla je možné do polévky dát i chilli paprička. Kdo má rád maso, může přidat klobásku. 


A hotovou polévku i s osmaženou houskou můžeme podávat. Dobrou chuť.

Polévka z bílých fazolí
Polévka z bílých fazolí
Polévka z bílých fazolí
Polévka z bílých fazolí
Polévka z bílých fazolí