Skip to main content

Polévka z hovězího vývaru

Polévky, to je naše. Nejraději máme hovězí nebo kuřecí vývar. Vývary jsou skvělé nejen do polévek, ale i základů omáček, proto si často vývar chystám ve velkých dávkách a mrazím. Tento recept je na hovězí vývar a z něj na hovězí polévku. Tu chystám s nudlemi a spoustou zeleniny. Pokud máte raději klasickou hovězí polévku s játrovými knedlíčky, tak na tu my chodíme k babičce. Tento vývar se na Vánoce hodí jako alternativa pro děti k hrachové polévce, kterou my tradičně máme. 

  • 4 l vody
  • 2 kg hovězích žeber a morkových kostí
  • 1 cibule
  • 200g mrkve
  • 100 g kořenové petržele
  • 100 g celeru
  • 2 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 větvička libečku
  • špetka soli
  • 2 l vody
  • hrst hovězího masa z vývaru
  • 100g mrkve
  • 50 g kořenové petržele
  • 50 g celeru
  • 2 růžičky brokolice
  • 2 růžičky květáku
  • kousek pórku
  • petrželka

Do hrnce si dáme hovězí žebra a morkovou kost. Přidáme očištěnou na větší kusy nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli a celé stroužky česneku a zalijeme studenou vodou. Dáme vařit na co nejmenší stupeň na sporák. Postupně se nám zhruba v první půlhodině začne tvořit pěna, kterou sbírejte a vyhoďte.  


Jakmile se pěna přestane tvořit, přidejte koření a vařte na minimální plamen 4-6 hodin. Vývar nezakrývejte pokličkou.


Jakmile máte dovařeno, nechte vývar zchladnout. Poté vylovte zeleninu a maso. Pokud chcete zeleninu použít do polévky, můžete, já však raději vařím novou. Maso si oloupejte ze žeber a nakrájejte na menší kousky. 


Vývar uchovejte v lednici nebo si dejte do menších nádob a zmrazte. 


Na polévku pro 4 osoby použijte 2l vývaru. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, já přidávám i květák a brokolici, protože je Gábi miluje  a dám vařit. Jakmile je zelenina měkká, přidám na kostičky nakrájené maso z vývaru a nudle a nechám nudle změknout. 


A je to, polévka je hotová. 


Dobrou chuť. 

Hovězí vývar