Polévky, to je naše. Nejraději máme hovězí nebo kuřecí vývar. Vývary jsou skvělé nejen do polévek, ale i základů omáček, proto si často vývar chystám ve velkých dávkách a mrazím. Tento recept je na hovězí vývar a z něj na hovězí polévku. Tu chystám s nudlemi a spoustou zeleniny. Pokud máte raději klasickou hovězí polévku s játrovými knedlíčky, tak na tu my chodíme k babičce. Tento vývar se na Vánoce hodí jako alternativa pro děti k hrachové polévce, kterou my tradičně máme.
Do hrnce si dáme hovězí žebra a morkovou kost. Přidáme očištěnou na větší kusy nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli a celé stroužky česneku a zalijeme studenou vodou. Dáme vařit na co nejmenší stupeň na sporák. Postupně se nám zhruba v první půlhodině začne tvořit pěna, kterou sbírejte a vyhoďte.
Jakmile se pěna přestane tvořit, přidejte koření a vařte na minimální plamen 4-6 hodin. Vývar nezakrývejte pokličkou.
Jakmile máte dovařeno, nechte vývar zchladnout. Poté vylovte zeleninu a maso. Pokud chcete zeleninu použít do polévky, můžete, já však raději vařím novou. Maso si oloupejte ze žeber a nakrájejte na menší kousky.
Vývar uchovejte v lednici nebo si dejte do menších nádob a zmrazte.
Na polévku pro 4 osoby použijte 2l vývaru. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, já přidávám i květák a brokolici, protože je Gábi miluje a dám vařit. Jakmile je zelenina měkká, přidám na kostičky nakrájené maso z vývaru a nudle a nechám nudle změknout.
A je to, polévka je hotová.
Dobrou chuť.