Skip to main content

Pomodoro omáčka

Letos mám konečně pořádnou úrodu rajčat, tak vymýšlím, co by se dalo nachystat. A dostala jsem tip od vás na základní a jednoduchou pomodoro omáčku na těstoviny. Nachystala jsem ji ve dvou variantách, tak si ji můžeme doma dát všichni. Z daného množství budete mít 4-5 porcí. Já jsem ji připravila z dvojité dávky a část jsem si nakrabičkovala a zamrazila. Bude se hodit 🙂 Dala by se i zavařit, kdo by neměl místo v mrazáku. A co vy a těstoviny, máte rádi? 

  • 2kg rajčat
  • hrst bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100g lučiny na zjemnění
  • 2kg rajčat
  • hrst bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Rajčata si omyjeme, nařízneme do kříže, dáme do hrnce a spaříme vřelou vodou na 1 minutu. Poté rajčata scedíme, necháme chvilku vystydnout, odstraníme slupku (mělo by to jít díky spaření samo. ) Rajčata rozřízneme napůl a odstraníme semínka. 

 

 

Pro děti od 8 měsíců:

Do hrnce si dáme olivový olej, přidáme připravená rajčata, bazalku a ledabyle pomixujeme tyčovým mixérem. Dáme vařit. Vaříme na mírný plamen v nepřilnavém hrnci a občas promícháme. Vařila jsem cca. 2 hodiny dokud se z rajčat neodpařila přebytečná voda. 

 

 

Nakonec vmíchejte lučinu, aby omáčka nebyla pro malé děti moc kyselá.

 

 

A můžeme podávat. U nás frčí domácí široké nudle a mimi to zvládá skvěle. 

 

 

(pokud chcete omáčku hladkou, rozmixujte ji úplně). 

 

 

Pro děti od 1 roku a dospělé:

Do hrnce si dáme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek a necháme rozvonět. Přidáme připravená rajčata, bazalku a ledabyle pomixujeme tyčovým mixérem. 

 

 

Dáme vařit. Vaříme na mírný plamen v nepřilnavém hrnci a občas promícháme. Vařila jsem cca. 2 hodiny dokud se z rajčat neodpařila přebytečná voda. 

 

Osolíme a můžeme podávat s těstovinami a nastrouhaným parmezánem. 

 

 

Dobrou chuť. 

 

Pomodoro omáčka
Pomodoro omáčka