Skip to main content

Pracny

Nejoblíbenější cukroví mého dědy. Maminka ho vždy pekla opravdu z několika dávek, protože během adventu z krabice doslova mizelo. Tento náš rodinný recept na pracny miluju a podle maminky je peču vždy. 

  • 240g hladké mouky
  • 140g másla
  • 70g vlašských ořechů
  • 140g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžičky kakaa
  • moučkový cukr na obalování

Na vál si odvážíme mouku, změklé máslo, cukr, ořechy, skořici, kakao, rum a žloutek. Všechny ingredience zpracujeme v ruce a vypracujeme hladké těsto. Zakryje potravinovou fólií a dáme na den uležet do lednice. 


Druhý den, asi hodinu před pečením, vyndáme těsto z lednice. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Těsto postupně uždibujeme a vymačkáváme do formiček na pracny, tak, aby bylo těsto až k okrajům, ale uprostřed byla malá prohlubeň. Formičky není třeba vymazávat. Pokud máte formičky na pracny různých velikostí, pečte podobné velikosti spolu. Velké pracny se budou péct 10-12 minut, malinké podstatně méně. 


Po upečení nechte trošku pracny zchladnout a poté je vyklepněte z formiček a posypte/obalte cukrem. 


Dobrou chuť.

Pracny
Pracny
Pracny