Přepuštěné máslo (ghí) je skvělé na vaření i pečení. Znám ho od mala, maminka i babička s ním mastily koláče i buchty. Ty jsou pak neskutečně dobré, jak jsou krásně provoněné máslem. Já ho používám na vaření i pečení také, i pro dceru. Postup na přípravu ghíčka je jednoduchý a cenově příznivější než kupované. Zkusíte ho také?
Máslo si dáme pozvolna rozehřát do hrnku na nízkou teplotu. Já mám indukci a dávám na dvojku. Je důležité máslo rozehřívat pozvolna, nic neuspěchat, jinak se připálí.
Když je máslo rozehřáté, snížíme teplotu na minimum (indukce na jedničku).
Máslo bude hezky probublávat a tvořit na hladině pěnu. Tu postupně sbíráme lžicí a dáváme do připravené misky. Odebíráme pěnu dokud není máslo čiré.
Při přípravě z jednoho másla trvá celý proces přibližně 20 min. chce to trpělivost, než vše vyleze na hladinu. Odměnou vám bude krásně žluté a čiré máslo.
Jakmile je máslo opravdu už jen čiré, připravíme si cedník, který vysteleme perlanem nebo plátýnkem a nádobu na uchování ghíčka. A přepuštěné máslo přes perlan přecedíme. Šum zůstane v perlanu a v nádobě čiré máslo.
A je to! Takto snadné to je. A navíc mnohem levnější než kupované ghí.
Máslo uchovávejte v lednici, kde vám vydrží i půl roku.
Doporučuju počkat až bude máslo v akci a udělat ghíčko z více másel najednou. Pokud použijete ozdobnou sklenici, toto máslo se hodí pro i jako dárek.