Skip to main content

Raffaello dort

Když už mám ty narozeniny, tak jsem si o víkendu upekla dort. Raffaello dort. Kdo už zkoušel mandlový “Ikea” dort, a navíc miluje kokos, tak tento dort vám bude chutnat snad ještě více. Je to opravdu luxusní záležitost, tkaže ho brzo budu péct znova. 

  • 8 bílků
  • 100g najemno namixovaných mandlí
  • 100g kokosu
  • 180g cukru krystal
  • 1/2 prášku do pečiva
  • hrst mandlových lupínku a strouhaného kokosu
  • 4 žloutky
  • 200ml smetany (33%)
  • 220g másla
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 140g cukru krystal
  • rum
  • mandlové plátky
  • strouhaný kokos
  • raffaello kuličky

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy dáme bílky a vyšleháme je do tuhého sněhu. Do sněhu pak opatrně ručně zamícháme namixované mandle, kokos a cukr. Nakonec přidáme prášek do pečiva. Na dva pečící papíry si obkreslíme kruh a ty vyplníme těstem, takže budeme mít dva korpusy. Jeden korpus posypeme mandlovými plátky a nastrouhaným kokosem. Pečeme asi 15-20 min, dokud nezezlátnou. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, poté korpusy i s papírem otočíme a pomalu strhneme papír.  

Mezitím, co se nám pečou korpusy si připravíme krém. Do nepřilnavého hrnce si dáme žloutky, cukr, pudink a smetanu a za stálého míchání zahříváme na středním plameni, ideálně ve vodní lázni. Zahříváme a mícháme asi 20 min, dokud nemá směs strukturu jako pudink. Chce to trošku trpělivosti a hlavně žloutky nevařit, srazily by se. Jakmile máme připraveno, necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí dáme do mísy a vyšleháme směs se změklým máslem.

Připravené vychladlé korpusy pokapeme rumem, jeden korpus, s mandlovými lupínky a kokosem, pomažeme 1/2 krému a přiklopíme druhým korpusem. Ten poté celý pomažeme zbytkem krému a posypeme na sucho opraženými plátky mandlí a nastrouhaným kokosem. Dort ozdobíme raffaello kuličkami necháme den v lednici vychladit a poté podáváme. Dobrou chuť.

Raffaello dort
Raffaello dort
Raffaello dort
Raffaello dort