Rajská omáčka s hovězím masem je vhodná pro děti od 9 měsíců. Rajská je moje zamilovaná omáčka. Je to přesně to jídlo, které mi mamka vařila, když jsem jezdívala domů z kolejí a vlastně mi ho vaří doteď.
Chtěla jsem proto rajskou vyzkoušet i pro Gábi, v upravené verzi vhodné pro děti a povedla se na výbornou.
Maso si dáme do hrnce nebo do papiňáku a zalijeme ho vodou tak, aby bylo celé zaplavané, přibližně 500ml. K masu přidáme očištěnou mrkev, bobkové listy a nové koření. Vše dáme vařit. V hrnci vaříme přibližně 3 hodiny a v papiňáku 2 hodiny až je maso měkké. Jakmile máme maso připravené, vyndáme z něj bobkové listy i nové koření.
A můžeme připravit omáčku. Na základ omáčky si připravíme jíšku z ghí a špaldové mouky. Do jíšky přidáme přibližně 150ml vývaru z hovězího masa a rozmícháme. Přidáme mrkve, které se vařily ve vývaru a rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přidáme pasírovaná rajčata, rajčatový protlak a skořici. Omáčku vaříme 30 minut, poté propasírujeme přes cedník.
Jakmile je omáčka hotová, zjemníme jí lučinou. Maso nakrájíme a podáváme dětem s omáčkou a kolínky nebo domácími nudlemi.
Dobrou chuť.
Pro děti od 1 roku můžeme zjemnit smetanou ke šlehání a jemně osolit a opepřit.