Skip to main content

Rajská omáčka s hovězím masem pro děti

Rajská omáčka s hovězím masem je vhodná pro děti od 9 měsíců. Rajská je moje zamilovaná omáčka. Je to přesně to jídlo, které mi mamka vařila, když jsem jezdívala domů z kolejí a vlastně mi ho vaří doteď. 

Chtěla jsem proto rajskou vyzkoušet i pro Gábi, v upravené verzi vhodné pro děti a povedla se na výbornou. 

  • 700ml pasírovaných rajčat
  • 400g hovězího zadního masa
  • voda
  • 1 lžíce bio rajčatového protlaku
  • 1 lžička skořice
  • 2 mrkve
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce ghí
  • 1,5 lžíce špaldové/hladké mouky
  • 100g lučiny (pro děti od 9 měsíců)
  • 100-150ml smetany ke šlehání, sůl, pepř (pro děti od 1 roku)
  • kolínka nebo domácí nudle jako příloha

Maso si dáme do hrnce nebo do papiňáku a zalijeme ho vodou tak, aby bylo celé zaplavané, přibližně 500ml. K masu přidáme očištěnou mrkev, bobkové listy a nové koření. Vše dáme vařit. V hrnci vaříme přibližně 3 hodiny a v papiňáku 2 hodiny až je maso měkké. Jakmile máme maso připravené, vyndáme z něj bobkové listy i nové koření. 


A můžeme připravit omáčku. Na základ omáčky si připravíme jíšku z ghí a špaldové mouky. Do jíšky přidáme přibližně 150ml vývaru z hovězího masa a rozmícháme. Přidáme mrkve, které se vařily ve vývaru a rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přidáme pasírovaná rajčata, rajčatový protlak a skořici. Omáčku vaříme 30 minut,  poté propasírujeme přes cedník. 

 

Jakmile je omáčka hotová, zjemníme jí lučinou. Maso nakrájíme a podáváme dětem s omáčkou a kolínky nebo domácími nudlemi. 


Dobrou chuť.

 

Pro děti od 1 roku můžeme zjemnit smetanou ke šlehání a jemně osolit a opepřit. 

Rajská omáčka s hovězím masem pro děti
Rajská omáčka s hovězím masem pro děti