Rajská s masovými koulemi je další velmi oblíbená verze s touto omáčkou u nás doma. Rajskou prostě milujeme všichni tři. Většinou ji chystám s kolínkama, partner ji má rád i s houskovým knedlíkem a u rodičů se jí jedině s bramborem. Dneska jsem ji vařila z dvojité dávky, abych si ji mohla nachystat do krabiček a zamrazit. Takový rychlo oběd nebo večeře, kdy jen omáčku s masem ohřejete a uvaříte těstoviny se hodí.
Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů. Maso si dáme do misky, přidáme k němu vajíčko, strouhanku, petrželku, majoránku, libeček, sůl a pepř. Rukou dobře promícháme, aby se koření dostalo všude. Pak rukama vytvarujeme malé koule, které dáme do zapékací misky. Trošku je podlijeme vodou (opravdu stačí jen malinko), zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péct na 45minut až hodinu (podle velikosti koulí).
Pak si připravíme omáčku. Na základ omáčky si nachystáme jíšku z 1 lžíce ghí/másla a špaldové mouky. Jíšku si dáme na chvíli stranou, třeba do hrnečku.
Poté v hrnci rozehřejeme druhou lžíci ghí/másla a na ní osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Jakmile je cibulka téměř hotová, přisypeme 2 lžíce cukru a necháme rozvonět, až jemně zkaramelizovat. Nakonec přidáme lžíci rajčatového protlaku, krátce promícháme, aby se nám nepřipekl a zalijeme pasírovanými rajčaty. Poté přidáme bobkové listy a v sítku na koření ještě celý pepř a nové koření.
Do připravené jíšky dáme přibližně 150ml vývaru nebo vody a rozmícháme. Takto připravenou směs vlijeme do základu omáčky a promícháme.
Následně přidáme dvě na malé kousky nakrájené mrkve (také nám omáčku osladí) a vaříme dokud není mrkev měkká (přibližně 30 minut).
Jakmile se nám dovaří omáčka, vyndáme síťku s kořením a bobkové listy, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme skořici na provonění. Pokud chcete mít omáčku opravdu hladkou, propasírujte ji přes cedník. Když je omáčka hotová, zjemníme jí smetanou. Nakonec do omáčky vmícháme 20g másla.
Dáme vařit vodu na kolínka. Jakmile jsou těstoviny hotové, vyndáme masové koule z trouby a podáváme s omáčkou.
Dobrou chuť.