Skip to main content

Ricottové a tvarohové soufflé

Mám pro vás dokonalý recept na rychlý, lahodný a lehký dezert. Ricottové a tvarohové soufflé. Připravila jsem ho v několika variantách, takže si na něm můžete pochutnat opravdu všichni. Tento dezert je bez mouky a pokud použijete jako sladidlo banán, tak i bez cukru. Pochutnat si na něm můžete dokud bude ještě vlažný a nebo vychladit v lednici. Přidat můžete i kousky čokolády nebo do části těsta kakao/karob a připravit tak různé příchutě. Podávejte s ovocem nebo ovoce svařte a přelijte ovocným pyré. 

  • 250g ricotty
  • 1 zralý banán
  • 1/2 lžičky zrníček z vanilky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 vejce
  • olivový olej na vymazání formiček
  • 250g tučného tvarohu
  • 50g kokosového nebo třtinového cukru
  • 1/2 lžičky zrníček z vanilky/vanilkové pasty
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 vejce
  • olivový olej/máslo na vymazání formiček
  • 250g odtučněného tvarohu
  • 1 zralý banán
  • 1/2 lžičky zrníček z vanilky/vanilkové pasty
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 vejce
  • olivový olej/máslo na vymazání formiček

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Žloutky si oddělíme od bílků a bílky si vyšleháme v tuhý sníh. 

Ke žloutkům přidáme banán/cukr a vyšleháme do hladka. Poté přidáme ricottu/tvaroh, vanilková zrníčka/vanilkovou pastu, citronovou kůru a promícháme. 

Jakmile máme připraveno, do žloutkové směsi opatrně vmícháme připravený sníh. 

 

Formičky si vymažeme olivovým olejem/máslem, naplníme připravenou směsí a dáme péct na plech, který naplníme vodou tak, aby byly formičky alespoň 2 cm zaplavané. 

 

Pečeme na 180 stupňů 30 minut a poté zvýšíme na 200 stupňů a necháme zhruba 5 minut povrch zezlátnout. 

Já jsem měla poměrně velké formičky, takže z daného množství byly jen 3 soufflé. Pokud máte malé formičky, pečte kratší dobu. 

 

Dobrou chuť.

Ricottové a tvarohové soufflé
Ricottové a tvarohové soufflé
Ricottové a tvarohové soufflé