Skip to main content

Rychlé rizoto

Nestíháte a potřebujete rychlý oběd nebo večeři? Zkuste rizoto. Já osobně miluju italské rizoto, hezky krémové s parmezánem, ale přítel ho rád nemá. Ten radši takovou tu klasiku ala školní jídelna. Toto rizoto mu chutná, já ho také sním a hlavně je rychlé. V této vepřové variantě vhodné pro děti od 1 roku.

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 300g upečeného vepřového masa
  • 1/2 hrníčku hrášku
  • 30g másla
  • 1 bobkový list
  • voda
  • sůl
  • pepř
  • eidam na posypání
  • kyselé okurky jako příloha

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Než se nám trouba rozehřeje, uvaříme si rýži ve vodě podle návodu. 

Já dávám na 1 hrníček rýže, 1,5 hrníčku vody. Přidám bobkový list, osolím, opepřím, dám 10g másla a vařím až je rýže téměř měkká. Voda by se měla během vaření vsáknout do rýže. 

Takto připravenou rýži dám do zapékací mísy, přidám na kostičky pokrájené upečené vepřové maso. (Maso si upeču den předem. Většinou udělám třeba pečené maso s bramborovým knedlíkem a peču více masa, protože vím, že druhý den chci vařit rizoto. Rizoto jde to určitě i z kuřecího masa.)

Přidám hrášek (může být i zmrazený) a jemně promíchám, aby se rýže nerozmačkala. Pokud máte trošku výpeku z masa, polijte jím rizoto, pokud ne, pokrájejte zbývající kousek másla (20g) a položte na rizoto. Přiklopte a dejte zapéct. Pečeme přibližně 20min. 

Podáváme posypané eidamem a s kyselou okurkou. Dobrou chuť.