Skip to main content

Segedínský guláš

Segedínský guláš je jedním z mých velmi oblíbených jídel. Už dlouho jsem si na něj myslela a teď jsem ho připravila spolu s variantou pro dceru. Pro děti tuto verzi dávám až od 10 měsíců, protože je sice bez cibule a s kuřecím masem, ale zase obsahuje zelí. Takže uvažte, zda to vaše dítko zvládne. Pokud ano, můžete servírovat i dříve. Od roka můžete dětem servírovat verzi jako pro vás. Na tomto segedínu si pochutnáte všichni. Kdo taky miluje segedín? 

  • 200g kuřecího masa
  • 1 lžíce ghí
  • 1 lžíce mouky
  • 100ml vody
  • 150g kysaného zelí
  • 150g zakysané smetany 
  • 1/2 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 500g vepřové plece
  • 60g slaniny
  • 1 lžíce ghí
  • 1 lžíce mouky
  • 200ml vody
  • 1 cibule
  • 350g kysaného zelí
  • 150g zakysané smetany 
  • 100ml smetany 33%
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • špetka soli

Postup pro verzi pro děti od 10 měsíců:

V hrnci si rozehřejeme ghí, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které opečeme ze všech stran a vyndáme ho na talíř. 

Poté do výpeku přidáme mouku a vytvoříme jíšku, kterou osmahneme dozlatova. Na poslední chvilku přidáme papriku a necháme ji rozvonět. Opravdu jen 10-15 vteřin, abychom ji nepřipálili. Zalijeme vodou a jíšku s ní promícháme. Přidáme maso, zakysanou smetanu a kmín. Přiklopíme a vaříme maso doměkka (přibližně 30minut).

Jakmile je maso uvařené, přidáme na malé kousky nakrájené zelí a krátce povaříme. 

Podáváme s vařeným bramborem nebo houskovým knedlíkem. 

 

Postup pro verzi pro děti od 1 roku a dospělé:

Na pánvi si osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a dáme ji do hrnce. Poté na zbytku tuku osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli a poté ji přidáme do hrnce ke slanině. Nakonec na zbylém tuku (pokud již žádný není, přidejte lžíci sádla) osmahneme na kostičky nakrájené maso ze všech stran a přidáme ho do hrnce ke slanině i s výpekem. 

 

Poté na pánvi rozehřejeme ghí, přidáme mouku a vytvoříme jíšku, kterou osmahneme dozlatova. Na poslední chvilku přidáme papriku a necháme ji rozvonět. Opravdu jen 10-15 vteřin, abychom ji nepřipálili. 

Zalijeme vodou a jíšku s ní promícháme. Jíšku s vodou přidáme do hrnce k masu a slanině. Přidáme zakysanou smetanu, smetanu a kmín. Přiklopíme a vaříme maso doměkka (přibližně 2 hodiny).

Jakmile je maso uvařené, přidáme na malé kousky nakrájené zelí, osolíme a krátce povaříme. 

Podáváme s houskovým knedlíkem. 

 

Dobrou chuť.

Segedínský guláš
Segedínský guláš
Segedínský guláš