Segedínský guláš je jedním z mých velmi oblíbených jídel. Už dlouho jsem si na něj myslela a teď jsem ho připravila spolu s variantou pro dceru. Pro děti tuto verzi dávám až od 10 měsíců, protože je sice bez cibule a s kuřecím masem, ale zase obsahuje zelí. Takže uvažte, zda to vaše dítko zvládne. Pokud ano, můžete servírovat i dříve. Od roka můžete dětem servírovat verzi jako pro vás. Na tomto segedínu si pochutnáte všichni. Kdo taky miluje segedín?
Postup pro verzi pro děti od 10 měsíců:
V hrnci si rozehřejeme ghí, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které opečeme ze všech stran a vyndáme ho na talíř.
Poté do výpeku přidáme mouku a vytvoříme jíšku, kterou osmahneme dozlatova. Na poslední chvilku přidáme papriku a necháme ji rozvonět. Opravdu jen 10-15 vteřin, abychom ji nepřipálili. Zalijeme vodou a jíšku s ní promícháme. Přidáme maso, zakysanou smetanu a kmín. Přiklopíme a vaříme maso doměkka (přibližně 30minut).
Jakmile je maso uvařené, přidáme na malé kousky nakrájené zelí a krátce povaříme.
Podáváme s vařeným bramborem nebo houskovým knedlíkem.
Postup pro verzi pro děti od 1 roku a dospělé:
Na pánvi si osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a dáme ji do hrnce. Poté na zbytku tuku osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli a poté ji přidáme do hrnce ke slanině. Nakonec na zbylém tuku (pokud již žádný není, přidejte lžíci sádla) osmahneme na kostičky nakrájené maso ze všech stran a přidáme ho do hrnce ke slanině i s výpekem.
Poté na pánvi rozehřejeme ghí, přidáme mouku a vytvoříme jíšku, kterou osmahneme dozlatova. Na poslední chvilku přidáme papriku a necháme ji rozvonět. Opravdu jen 10-15 vteřin, abychom ji nepřipálili.
Zalijeme vodou a jíšku s ní promícháme. Jíšku s vodou přidáme do hrnce k masu a slanině. Přidáme zakysanou smetanu, smetanu a kmín. Přiklopíme a vaříme maso doměkka (přibližně 2 hodiny).
Jakmile je maso uvařené, přidáme na malé kousky nakrájené zelí, osolíme a krátce povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť.