Luštěniny se snažíme jíst jednou týdně. Je to pro nás odlehčený den bez masa. Gábinka má luštěniny moc ráda a tak se snažím vymýšlet nové recepty, jak je využít. Tentokrát jsem nachystala sekanou z červené čočky bez masa. Pokud se masa nedokážete v sekané vzdát, určitě pomůže alespoň část masa nahradit červenou čočkou. Ale slibuju, že tato sekaná, jen z čočky, vám bude moc chutnat.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Červenou čočky si propláchneme a uvaříme doměkka podle návodu, slijeme přebytečnou vodu a necháme vychladnout.
Mezitím si osmažíme najemno nakrájenou cibulku na ghí/másle dozlatova a také necháme vychladnout.
Do misky si nastrouháme najemno mrkev, přidáme prolisovaný česnek, mandlovou mouku a vajíčko a promícháme.
Vychladlou červenou čočku a cibuli dáme do mixéru a umixujeme do hladka. Přidáme k připravené směsi z mrkve. Dochutíme majoránkou, kmínem, solí, pepřem a lžičkou plnotučné hořčice. Vše dobře promícháme. Já jsem ještě přidala dvě lžíce strouhanky, aby směs nebyla tak řídká.
Poté si směs vlijeme do formy na biskupský chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem. Sekanou jsem nechtěla příliš vysokou, aby se dobře krájela. Směsí můžete naplnit i muffinové košíčky.
Pečeme přibližně 45 minut dozlatova. Pokud budete mít malou formu a sekaná bude vyšší, pečte i hodinu.
Po vyndání z trouby nechte sekanou trošku vychladnout, vyndejte i s pečícím papírem z formy a poté krájejte a podávejte s bramborem a okurkovým salátem. Salát máme nejraději jen nastrouhaná okurka smíchaná se zakysanou smetanou.
Pokud budete sekanou chystat pro děti mladší jednoho ruku, vynechejte cibuli, česnek, hořčici, sůl a pepř. V tom případě doporučuji dát do muffinových košíčků, aby vám směs držela po upečení a dětem se navíc bude muffin hezky držet v ruce.
Dobrou chuť.