Ráno si plavaly na Šumavě a večer už byly na talíři. Siveny nám dovezl děda, který je chytil, vykuchal, takže příprava byla o to snadnější. My ryby s holkama máme opravdu rády, takže nikdy neodmítneme. Siven na bylinkách navíc je jednoduchý recept na rybu (klidně i pražmu nebo pstruha), kterou můžete upéct v troubě nebo hodit na gril.
Ryby jsme měli z výlovu, takže jsem je omyla a otřela papírovou utěrkou. Rybky jsem uvnitř i na povrchu trošku nasolila. Poté jsem do ryb vložila bylinky, co jsem zrovna na zahrádce měla (libeček, petrželku a rozmarýn), na plátky nakrájený citrón a nechala v zapékací misce na dvě hodiny v lednici.
Poté si troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Do každé ryby vložíme 20g másla a okolo nich můžeme dát zbylá kolečka citrónu. Podlijeme troškou vody a zaklopené dáme péct na 20 minut.
Poté víko odklopíme, teplotu snížíme na 180 stupňů a dáme na pár minut grilovat. Jakmile máte kůži dozlatova, můžete rybku otočit, ale pokud se bojíte, že se vám rybka při otáčení roztrhá, nechte ji grilovat jen z jedné strany.
Ryby jsem chtěla původně grilovat venku, ale počasí nepřálo. Postup je stejný, jen místo trouby dejte ryby do držáku na ryby (já má držák na tři ryby a s ním je to brknačka) a opečte na grilu z obou stran. Délka grilování závisí na tloušťce ryby. Počítejte 1cm ryby a 4-5 minut grilování.
Dobrou chuť.