Dokonalé kynuté těsto, skořice, to je láska na první ochutnání. Skořicové šneky jsem jedla poprvé v Anglii. Byly z těsta, které už bylo koupené, šneky prakticky hotové, prostě taková papírová rulička, kterou když jste otevřely, vypadly vám už hotové šneky, jen je dát na plech a upéct. No koukala jsem na to tenkrát jak puk. To jsem vůbec neznala a je teda fakt, že už je to 20 let zpátky. 🙂 Každopádně jsem šneky začala péct sama, ale hezky od základních ingrediencí. Pekla jsem je před lety a teď jsem si na ně vzpomněla, tak jsem recept osvěžila. Místo klasické hladké mouky jsem použila chlebovou a šneky se zdály být mnohem víc nadýchané. Už máte plán, co péct na víkend?
Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme 100ml vlažného mléka a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience (máslo, jedno celé vejce a jeden žloutek, špetku soli, skořici a kardamon) a mixérem uhněteme těsto a postupně přidáváme zbylé mléko (hněteme asi 5min).
Poté těsto zakryjeme a necháme 2 hodiny kynout.
Mezitím si připravíme směs na náplň. Do změklého másla zamícháme cukr, skořici, kardamon a vanilkový cukr.
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.
Přendáme těsto na vál nebo pracovní desku a vyválíme placku o velikosti plechu. Placku potřeme připravenou směsí na náplň. Placku smotejte do ruličky a nakrájejte na zhruba 2-3cm široká kolečka.
Šneky dejte na plech s pečícím papírem. Rovnejte je tak, aby měly mezi sebou zhruba 1-2 centimetry prostor, protože vám ještě dokynou.
Takto připravené šneky necháme ještě 20 minut kynout na plechu. Poté dáme péct a pečeme přibližně 20-25min dozlatova.
Šneky necháme vychladnout a pak můžete potřít/polít polevou z másla, cukru a smetany. Tato poleva je docela sladká, takže ji můžete i vynechat.
Šneky jsou nejlepší první den. Dobrou chuť.