Skip to main content

Skořicoví šneci

Dokonalé kynuté těsto, skořice, to je láska na první ochutnání. Skořicové šneky jsem jedla poprvé v Anglii. Byly z těsta, které už bylo koupené, šneky prakticky hotové, prostě taková papírová rulička, kterou když jste otevřely, vypadly vám už hotové šneky, jen je dát na plech a upéct. No koukala jsem na to tenkrát jak puk. To jsem vůbec neznala a je teda fakt, že už je to 20 let zpátky. 🙂 Každopádně jsem šneky začala péct sama, ale hezky od základních ingrediencí. Pekla jsem je před lety a teď jsem si na ně vzpomněla, tak jsem recept osvěžila. Už máte plán, co péct na dnešek? 

  • 500g hladké mouky
  • 200ml mléka
  • 80g změklé másla
  • 60g cukru krupice
  • 30g droždí
  • špetka soli
  • 1 velké vejce 
  • 1 lžička skořice
  • špetka kardamonu
  • ghí na potření
  • 1 vanilkový cukr
  • 130g cukru krupice
  • 120g změklého másla
  • špetka kardamonu
  • 15g skořice
  • 160g cukru moučka
  • 20g rozehřátého másla
  • 20ml smetany na šlehání

Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme 100ml vlažného mléka a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience (máslo, jedno celé vejce, špetku soli, skořici a kardamon)  a mixérem uhněteme těsto a postupně přidáváme zbylé mléko (hněteme asi 5min).


Poté těsto zakryjeme a necháme 1,5 hodiny kynout. 


Mezitím si připravíme směs na náplň. Do změklého másla zamícháme cukr, skořici, kardamon a vanilkový cukr. 


Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.


Přendáme těsto na vál nebo pracovní desku a vyválíme obdélníkovou placku o velikosti plechu. Placku potřeme připravenou směsí na náplň. 

 

Varianta 1: Placku smotejte do ruličky a nakrájejte na zhruba 2-3cm široká kolečka. 

 

Varianta 2: Potřenou placku přehněte zprava doleva do půlky a zleva doprava přes ni. Vyválejte. Pak přehněte na půl těsto ze shora a vyválejte do obdélníku. Placku rádýlkem rozkrájejte na proužky a ty smotejte do šneka. Pro lepší vizualizaci mrkněte na recept na IG nebo FB. 

 

Šneky dejte na plech s pečícím papírem. Rovnejte je tak, aby měly mezi sebou zhruba 1-2 centimetry prostor, protože vám ještě dokynou. 

Takto připravené šneky necháme ještě 20 minut kynout na plechu. Potřeme rozpuštěným ghí a dáme péct a pečeme přibližně 20-25min dozlatova. 

 

Šneky necháme vychladnout a pak můžete jen pocukrovat nebo potřít/polít polevou z másla, cukru a smetany (vše jen umíchejte dohladka). Tato poleva je docela sladká, takže ji můžete i vynechat.  


Šneky jsou nejlepší první den. 


Dobrou chuť.

skořicový šneci
skořicový šneci
skořicový šneci