Skip to main content

Skořicoví šneci

Dokonalé kynuté těsto, skořice, to je láska na první ochutnání. Skořicové šneky jsem jedla poprvé v Anglii. Byly z těsta, které už bylo koupené, šneky prakticky hotové, prostě taková papírová rulička, kterou když jste otevřely, vypadly vám už hotové šneky, jen je dát na plech a upéct. No koukala jsem na to tenkrát jak puk. To jsem vůbec neznala a je teda fakt, že už je to 20 let zpátky. 🙂 Každopádně jsem šneky začala péct sama, ale hezky od základních ingrediencí. Pekla jsem je před lety a teď jsem si na ně vzpomněla, tak jsem recept osvěžila. Místo klasické hladké mouky jsem použila chlebovou a šneky se zdály být mnohem víc nadýchané. Už máte plán, co péct na víkend? 

  • 500g chlebové mouky (nebo hladké mouky)
  • 200ml mléka
  • 80g změklé másla
  • 60g cukru krupice
  • 30g droždí
  • špetka soli
  • 1 vejce 
  • 1 žloutek
  • 1 lžička skořice
  • špetka kardamonu
  • 1 vanilková cukr
  • 130g cukru krupice
  • 100g změklého másla
  • špetka kardamonu
  • 10g skořice
  • 160g cukru moučka
  • 20g rozehřátého másla
  • 20ml smetany

Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme 100ml vlažného mléka a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience (máslo, jedno celé vejce  a jeden žloutek, špetku soli, skořici a kardamon)  a mixérem uhněteme těsto a postupně přidáváme zbylé mléko (hněteme asi 5min).

Poté těsto zakryjeme a necháme 2 hodiny kynout. 


Mezitím si připravíme směs na náplň. Do změklého másla zamícháme cukr, skořici, kardamon a vanilkový cukr. 


Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.

Přendáme těsto na vál nebo pracovní desku a vyválíme placku o velikosti plechu. Placku potřeme připravenou směsí na náplň. Placku smotejte do ruličky a nakrájejte na zhruba 2-3cm široká kolečka. 

Šneky dejte na plech s pečícím papírem. Rovnejte je tak, aby měly mezi sebou zhruba 1-2 centimetry prostor, protože vám ještě dokynou. 


Takto připravené šneky necháme ještě 20 minut kynout na plechu. Poté dáme péct a pečeme přibližně 20-25min dozlatova. 


Šneky necháme vychladnout a pak můžete potřít/polít polevou z másla, cukru a smetany. Tato poleva je docela sladká, takže ji můžete i vynechat.  


Šneky jsou nejlepší první den. Dobrou chuť.

Skořicoví šneci
Skořicoví šneci
Skořicoví šneci
Skořicoví šneci