Skip to main content

Škvarkové placky

Na škvarkové placky mi donesl recept můj přítel, že ho má od své prababičky. Škvarkové placky jsem nikdy nepekla a popravdě jsem je ani nejedla. U nás se nikdy nedělaly, tak jsem si nebyla jistá, co přesně mám péct a co od toho očekávat. Prababička navíc měla stará kamna a placky přímo pečené na kamnech chutnají jinak než v našich moderních troubách. Nicméně jsme se do toho pustila a dopadlo to velmi dobře. 

  • 300g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 120ml mléka
  • 2 vejce
  • lžička cukru na kvásek
  • špetka soli
  • 150g škvarek
  • olej nebo sádlo
  • rozšlehané vajíčko na potření
  • kmín
  • hrubozrnná sůl

Do mísy si odvážíme mouku a do ní uděláme důlek. Do připraveného důlku dáme droždí na ně cukr a zalijeme 1/3 vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. 

Jakmile je kvásek připraven, přidáme vejce, sůl a začněme vypracovávat těsto v robotu nebo ručními metlami. Postupně přiléváme zbytek mléka, abychom si vypracovali hladké těsto. Zhruba po 10 minutách máme těsto připravené a necháme ho ještě 20-30 min kynout. Po vykynutí dáme těsto na vál a pomalinku zapracujeme nasekané škvarky. 

Škvarky nemelme, aby byly v těstě hezky vidět i v něm pěkně po kousnutí křupaly. Takto připravené těsto si rozdělíme na dva bochánky a každý z nich vyválíme na placku.

Z placky vykrajujeme kolečka, velikost záleží na nás, jak velké chcete placky mít. Po vykrojení dáme placky na plech vyložený pečícím papírem, který omastíme olejem nebo sádlem.

Pečeme do zlatova asi 30 min na 180 stupňů. 

Škvarkové placky