Skip to main content

Sladké plněné rohlíčky

Sladké plněné rohlíčky jsou rychlé, udělají parádu na stole, jsou vynikající a krásně vláčné i několik dní. Opět je to maminky recept, léty prověřený. Tyto rohlíčky se u nás dělají často a i já je mám v oblibě. S náplněmi si můžete pohrát. Pamatuji si, že maminka je i dělala s nastrouhanými jablky a skořicí. U nás vedou nejvíc tvarohové, v závěsu s povidlovými a makovými. 

  • 500g hladké mouky
  • 250g změklého másla
  • 12 lžic šlehačky 
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 150g cukru
  • 1 kostka kvasnic
  • maková náplň
    • 120g mletý mák
    • 8 lžic mléko
    • 5 lžic cukr
    • 1 lžíce rum
  • tvarohová náplň
    • 120g tvarohu z alobalu (ne vaničkový) 
    • 1 žloutek
    • 5 lžic cukru
    • 1 lžíce rumu
  • povidlová náplň
    • 120g švestkových povidel
    • 1 lžíce rumu
    • 2 lžíce najemno nasekaných oříšků
  • ořechová náplň
    • 100g najemno namletých/namixovaných vlašských ořechů
    • 40g smetany (33%)
    • 1/2 lžičky skořice
    • 30g kokosového cukru
    • 1 lžička citronové kůry
    • 1 lžíce rumu
  • přepuštěné máslo

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. 

Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme vlažným mlékem a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. 


Připravíme si náplně do rohlíčků.* 

Pokud budete chtít jen jednu náplň, udělejte ji z větší gramáže. 


Jakmile vzejde kvásek, přidáme si k němu ostatní ingredience a mixérem uhněteme těsto (asi 5min). Nenecháváme kynout!


Přendáme těsto na vál nebo pracovní desku a rozdělíme na dva bochánky. Bochánek si podmoučíme a trochu zpracujeme, aby se nám těsto nelepilo. Následně vyválíme do kulata. S těstem se dobře pracuje, tak by vyválení mělo jít hladce.


Rádýlkem rozkrojíme na 6-8 dílů (podle jak chceme mít rohlíčky velké) a naplníme. My máme nejraději klasiku – makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplň. 

Rohlíčky zabalíme. V první fázi je třeba rohy rohlíčků dost umačkat, aby náplň nevytekla. Připravené rohlíčky dáme na plech s pečícím papírem.


Nakonec potřeme rozpuštěným přepuštěným máslem a dáme péct. V průběhu pečení znovu potřeme/pokapeme zlehka rozpuštěným přepuštěným máslem. Rohlíčky dostanou lepší chuť a budou víc vláčné. Pečeme přibližně 20-30min. 


Po vychladnutí pocukrujeme.


Dobrou chuť.


*Náplň maková – do hrnce si dáme mák, mléko a cukr a necháme minutku projít varem. Nakonec přidáme rum.

Náplň tvarohová – do mísy si dáme všechny ingredience a promícháme.

Náplň povidlová – do mísy si dáme všechny ingredience a promícháme.

Sladké plněné rohlíčky
Sladké plněné rohlíčky