Sladké plněné rohlíčky jsou rychlé, udělají parádu na stole, jsou vynikající a krásně vláčné i několik dní. Opět je to maminky recept, léty prověřený. Tyto rohlíčky se u nás dělají často a i já je mám v oblibě. S náplněmi si můžete pohrát. Pamatuji si, že maminka je i dělala s nastrouhanými jablky a skořicí. U nás vedou nejvíc tvarohové, v závěsu s povidlovými a makovými.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme vlažným mlékem a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek.
Připravíme si náplně do rohlíčků.*
Pokud budete chtít jen jednu náplň, udělejte ji z větší gramáže.
Jakmile vzejde kvásek, přidáme si k němu ostatní ingredience a mixérem uhněteme těsto (asi 5min). Nenecháváme kynout!
Přendáme těsto na vál nebo pracovní desku a rozdělíme na dva bochánky. Bochánek si podmoučíme a trochu zpracujeme, aby se nám těsto nelepilo. Následně vyválíme do kulata. S těstem se dobře pracuje, tak by vyválení mělo jít hladce.
Rádýlkem rozkrojíme na 6-8 dílů (podle jak chceme mít rohlíčky velké) a naplníme. My máme nejraději klasiku – makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplň.
Rohlíčky zabalíme. V první fázi je třeba rohy rohlíčků dost umačkat, aby náplň nevytekla. Připravené rohlíčky dáme na plech s pečícím papírem.
Nakonec potřeme rozpuštěným přepuštěným máslem a dáme péct. V průběhu pečení znovu potřeme/pokapeme zlehka rozpuštěným přepuštěným máslem. Rohlíčky dostanou lepší chuť a budou víc vláčné. Pečeme přibližně 20-30min.
Po vychladnutí pocukrujeme.
Dobrou chuť.
*Náplň maková – do hrnce si dáme mák, mléko a cukr a necháme minutku projít varem. Nakonec přidáme rum.
Náplň tvarohová – do mísy si dáme všechny ingredience a promícháme.
Náplň povidlová – do mísy si dáme všechny ingredience a promícháme.