Skip to main content

Slané rohlíčky

Po Vánocích mě přítel poprosil upéct něco slaného, že cukroví už bylo dost. Já teda cukroví ještě dost nemám a každé odpoledne si dám. Nicméně jsem prosbu vyslyšela a upekla tyto výborné slané rohlíčky.

  • 300g špaldové mouky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 125g tvarohu
  • 2 žloutky
  • 50ml mléka
  • 50ml smetany
  • 50g změklého másla
  • 1/2 kostky droždí (20g)
  • bílek
  • kmín
  • hrubozrná sůl
  • mák
  • přepuštěné máslo

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme vlažným mlékem a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience a mixérem uhněteme těsto (asi 5min).
Přendáme těsto na vál nebo pracovní desku a rozdělíme na dva bochánky. Bochánek si podmoučíme a trochu zpracujeme, aby se nám těsto nelepilo. Následně vyválíme do kulata. S tvarohovým těstem se dobře pracuje, tak by vyválení mělo jít hladce.
Rádýlkem rozkrojíme na 8 dílů a naplníme šunkou a sýrem. Náplň může být různá podle chuti (niva, slanina, balkán, sušená rajčata..).

Rohlíčky zabalíme. V první fázi je třeba rohy rohlíčků dost umačkat, aby náplň nevytekla.

Nakonec potřeme bílkem a posypeme mákem, hrubozrnnou solí a kmínem. Dáme péct.
V průběhu pečení potřeme/pokapeme zlehka rozpuštěným přepuštěným máslem. Rohlíčky dostanou lepší chuť a budou víc vláčné.
Pečeme přibližně 20-30min. Dobrou chuť.

Slané rohlíčky