Skip to main content

Slaný karamel

Slaný karamel se vám bude hodit na cukroví, na palačinky, zmrzlinu, kávu se lehačkou, nebo jen tak na mlsání. Pokud rádi dáváte jedlé dárky, slaný karamel jednoznačně patří mezi mé favority. Připravit si slaný karamel doma není nic složitého a navíc vám vydrží v lednici, dokud ho nesníte, což u nás bývá dost rychlé. Kdo z vás taky miluje slaný karamel? 

  • 200g cukru krupice
  • 130ml smetany ke šlehání pokojové teploty
  • 90g másla pokojové teploty nakrájeného na malé kousky
  • 1 lžíce vanilkové pasty (nemusí být)
  • 1-2 lžičky soli

Na karamel použijeme hrnec se silným dnem, do kterého dáme cukr. Je dobré použít větší hrnec, protože až budete přidávat máslo a smetanu, může to trochu víc bublat a prskat. 


Na středním plameni za stálého míchání dřevěnou vařečkou necháme rozpustit cukr. Buďte trpěliví, chvilku to bude trvat, ale od hrnce neodcházejte, abyste cukr nespálili. 


Jakmile se začne cukr rozpouštět bude mít jantarově hnědou barvu. Do rozpuštěného cukru vmíchejte metličkou kostičky másla, dokud se nerozpustí a nespojí. Pozor, po přidání másla bude karamel prskat a bublat, tak ať se nespálíte. Pokud se vám vytvoří kusy cukru s máslem, odstavte z plotny a míchejte a šlehejte metličkou, dokud se vše nespojí dohromady, poté vraťte zpět na plotnu. 

 

Poté, co se vám máslo rozpustí a spojí se zkaramelizovaným cukrem, velmi pomalu přilévejte za neustálého míchání smetanu. Opět pozor na bublání a prskání po přidání smetany. Jakmile máte smetanu vmíchanou do karamelu, nechte minutku povařit, odstavte z plotny, přidejte sůl (1-2 lžičky podle jak moc slaný karamel máte rádi) a vanilku. 

 

Ještě horký karamel nalijte do sklenic a uchovávejte v lednici. Karamel vám v lednici ztuhne, takže pokud ho budete chtít použít tekutý, opět si ho zahřejte. 

 

Dobrou chuť. 

 

 

Slaný karamel
Slaný karamel
Slaný karamel